Genetikai hiba okozza a meddőség fő okát?

Vadonatúj felfedezés segítheti a PCOS-es betegek kezelését

A PCOS nők ezreinek életét keseríti meg, főleg akkor, amikor elérkezettnek éreznék az időt a babavállalásra és nem jön össze. A betegség kezelése eddig nehéz volt, de most új reménysugár gyúlt.

2013.12.10 09:29ma.hu

A PCOS napjaink egyik leggyakoribb meddőségi oka. Sajnos egyre több nő szenved tőle, mely nem csak a teherbeesést nehezíti meg, hanem még számos kellemetlenséggel jár, mint pl. szőrösödés, menstruációs problémák, elhízás. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint bár kezelése nehézkes, azonban egy friss kutatásban a tudósok még közelebb kerültek a betegség megismeréséhez, így kezeléséhez is.

A Diabetes című lapban megjelent kutatás szerint tudósok első alkalommal felfedezték, hogy egy genetikai probléma áll a PCOS és az inzulinrezisztencia hátterében. Ez azért fontos, mert így új utak nyílhatnak meg a betegség kezelésében.

A defektus a mikroRNS-ekben keresendő, melyek a génexpresszió szabályozásában játszanak közre. A kutatás alapján úgy tűnik, hogy a zsírsejtekben található miR-93 nevű mikroRNS akadályozza az inzulin glükózfelhasználását, ami PCOS-hez és inzulinrezisztenciához vezethet” – mondja Dr. Ricardo Azziz, a Georgia Regents University endokrinológusa és PCOS szakértője.

A kutatók a tanulmány során 21 PCOS-ben szenvedő nő alhasi zsírsejtjeit vizsgálták, és kivétel nélkül az összes betegnél a miR-93 túlműködését, és a GLUT4 (egy fehérje, ami a glükóz felhasználást segíti) alulműködését találták.

Fotó: freedigitalphotos.net

A GLUT4 alulműködése akkor volt a legalacsonyabb, amikor a betegnek együttesen volt PCOS-e és inzulinrezisztenciája. Érdekesség, hogy azt is megállapították, hogy még két további mikroRNS – a miR-133 és a miR-223 – csupán a PCOS-es résztvevőknél volt megfigyelhető. Ezzel a ténnyel tehát még közelebb kerültek a manapság oly gyakori meddőségi ok megértéséhez és kezeléséhez.

Súlyos szövődményekhez vezethet a kezeletlen PCOS

Bár a PCOS egyelőre nem gyógyítható, azonban megfelelő életmóddal és kezeléssel kordában tartható, ami azért is fontos, mert súlyos szövődményekhez vezethet, ha valaki csak legyint a problémára.

Sajnos a PCOS szövődményei igen súlyosak is lehetnek, így mindenképp kezelést igényel. A betegség miatt felléphet fokozott szőrösödés, vagy cukorbetegség, sőt, magas vérnyomás kialakulásához is vezethet. Ezek a veszélyek egészen addig fennállnak, amíg a beteg menstruál, vagyis a petefészkei működnek. A menopausa után a lehetséges kísérőbetegségeket is ugyanúgy figyelembe kell venni. Az inzulinrezisztencia vagy akár a metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) ekkor is kezelésre szorul, nem lehet elhanyagolni" – mondja Dr. Koppány Viktória.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.