Néha nem tudjuk, néha nem akarjuk tudni

Miért nem vesszük komolyan a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás az emberek számára egyáltalán nem ismeretlen fogalom, ennek ellenére mégsem fordítanak rá kellő figyelmet. Ennek egyik oka, hogy nincsenek tisztában betegségükkel, a másik pedig az, hogy nem törődnek vele.

2013.12.05 08:29ma.hu

Európa vezető halálokának első két helyén a keringési rendszer megbetegedései, valamint a daganatok állnak. Az előbbi kialakulásáért főként a magas vérnyomás a felelős, éppen ezért fokozott figyelmet, kezelést és ellenőrzést igényel, mivel olyan szövődményekhez vezethet, mint a szívinfarktus, vagy a stroke.

Sajnos sokan azt hiszik, ez csakis az idősek betegsége, pedig egyre több fiatalnál is diagnosztizálják a problémát, viszont kortól függetlenül nem mindig veszik komolyan a problémát. A Journal of the American Medical Association című lapban megjelent friss tanulmány szerint a magas vérnyomásosok 46,5 százaléka tud állapotáról, és azoknak is csupán 32,5 százaléka tartja ellenőrzés alatt betegségét és jár rendszeresen kezelésre. Ez a világ legtöbb országára jellemző, és sajnos Magyarországon sem túl bíztató a helyzet.

Tájékoztató lehet az az adat, miszerint vérnyomásszűrésre a név szerint behívott betegeknek csupán kb. 30 százaléka jelent meg a több megadott időpontot felajánló vizsgálaton. Az ismert hipertóniás páciensnél ez az arány 40 százalék volt, és egyharmaduk nem kap semmiféle kezelést. Sajnos akik mégis részesülnek valamilyen terápiában, azoknak csupán egyharmadánál tudjuk elérni a kívánatos értéket, a 140/90 Hgmm alatti tenziót” – mondja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Fotó: freedigitalphotos.net

Ha komolyan veszi a magas vérnyomást, akkor:

– 45%-kal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát

– 24%-kal csökkenheti a szívinfarktus miatti halálozás kockázatát

– 21%-kal csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyt

Így tartsa kordában a vérnyomását

A magas vérnyomás karbantartásában a legelső lépés a megfelelő életmód. Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, szaunával, masszázzsal és egyéb praktikákkal nemcsak megelőzheti, de akár 20 Hgmm-rel csökkentheti is vérnyomását. Fontos azonban, hogy az életmód-kezelés ugyanúgy orvosi felügyeletet igényel, mint a gyógyszeres terápia. Ezért a második lépés a megfelelő gyakorlattal bíró szakorvos felkeresése, a kezelés személyre szabott beállítása és rendszeres kontroll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.