Magas vérnyomást okozhat a zöldszemű szörny

Több, mint lelki baj: a féltékenységtől tényleg felforr az agy

Az emberek nagyon figyelnek az egészségükre. Próbálnak minden fertőzést, bacilust és vírust elkerülni, oltatják magukat, és tablettákat szednek. De van, amire nincs gyógyszer és észre se vesszük a közelgő bajt.

2013.10.15 15:04ma.hu

Vannak olyan betegségek, amelyekre a gyógyszerek hatástalanok, és nem is figyelünk rájuk. Ilyen a magas vérnyomás is, amit, ahogyan azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától megtudhatjuk, végső soron kiválthatja nagyon sok minden, például a stressz, azon belül pedig akár a féltékenység is.

A stressz a ludas

Fotó: freedigitalphotos.net

Nem is hinnénk, hogy az olyan egyszerű idegeskedések, amikkel minden nap találkozunk, mint hogy késik a vonat – végső soron hipertóniához is vezethetnek. „A stressz egy olyan folyamat, amely mögött fokozott szimpatikus idegi aktivitás feltételezhető. Ez tartós érösszehúzódást és gyorsabb pulzust is eredményez, amelyek egyaránt a magas vérnyomás kiváltói lehetnek, így értelemszerűen a stressz, vagyis korunk egyik leggyakoribb jelensége komoly szerepet játszik a hipertónia kialakulásában” – mondja dr. Kapocsi Judit.

A féltékenységtől is lehet?

Fura, de a zöld szemű szörny is okozhat komoly gondokat. Nem csak azért, mert rosszul érezzük magunkat a féltékenységtől, hanem azért is, mert hosszabb távon hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.

Az, hogy valaki mitől stresszes, nagyon egyedi dolog. Lehet a vizsgadrukk, lehet munkahelyi probléma, de lehet akár a féltékenység is a háttérben. A lényeg, hogy ha sokáig vagy rendszeresen fennáll ez a helyzet, vagyis az idegeskedést kiváltó ok, akkor az könnyen okozhatja a vérnyomás tartós megemelkedését, annak minden következményével együtt.

(Cikkünk elkészültéért köszönet a Trombózisközpontnak.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.