Új nemzedék

Aratnak a női séfek

Kevesebben vannak, kevésbé elismertek és kevesebbet szerepelnek, mint férfi kollégáik, de mára mintegy harminc megszállott női mesterszakács dolgozik a párizsi éttermekben.

2013.11.17 19:06MTI
Alice Di Cagno férjével együtt séf

A konyhának van neme? - tette fel a kérdést a Fooding francia gasztronómiai étterem- és rendezvényismertető 2014-es kalauzában. Annyi bizonyos, hogy a médiában legtöbbet szereplő séfek férfiak.

"Új nemzedék van feljövőben: olyan nők, akik kevésbé ragaszkodnak a szabályokhoz, sokat utaztak, akár autodidakták is lehetnek" - vélte a 33 éves séf, Alice Quillet, hozzátéve, hogy ők egyelőre még nem vezetnek éttermeket, de ez az idő is eljön.

"Régebben a konyhát azok a pasasok választották, akik rossz osztályzatokat kaptak az iskolában. Ez mára teljesen megváltozott, ez a megszállottak szakmája, férfiaké és nőké egyaránt" - mondta a 28 éves Alix Lacloche, aki jobban szereti, ha szakácsnőnek szólítják, mint séfnek.

Alice Di Cagno, aki élettársával, Victor Gaillard-ral vezeti éttermét, arról beszélt, hogy még mindig meglepő, ha egy lány van a konyhában. Személyes tapasztalatairól szólva elmondta, hogy minden második esetben az emberek csak élettársának, Victornak mondanak köszönetet, ha ízlett nekik az étel.

"Vannak emberek, akik elmennek a konyha előtt, és felkiáltanak: Nini, egy nő!" - jegyezte meg.

Alice Quillet és Anna Trattles arról panaszkodott, hogy ha a sajtóban szóba kerülnek, nem mondják ki a vezetéknevünket.

"Lányoknak, csinibabáknak titulálnak bennünket, mintha csak főzőcskéznénk, pedig egy sertésfejet is ki tudunk csontozni" - mesélte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.