Fogékonyabbak a betegségre...

Könnyen lesz AIDS-es a bélféreggel fertőzött ember

Egy bizonyos bélféreggel való fertőződés esetén a betegek sokkal fogékonyabbak az AIDS-betegség vírusára; ez megmagyarázhatja, hogy a HIV-vírus miért sújtja különösen a szubszaharai térség lakosságát - állítják amerikai kutatók.

2008.07.23 19:23MTI

A Schistosoma mansoni, más néven bilharziázis féreg által okozott betegség világszerte mintegy 200 millió embert érint. A fertőzött ember székletével és vizeletével üríti a féregpetéket, s ahol nincs csatornázás, a széklet és a vizelet az édesvizekbe, öntözött területekre jut.

A féregpeték az itt élő csigákba jutnak be, ott fejlődnek és szaporodnak, majd a fertőzőképes formák száz számra kerülnek ki a vízbe. A fertőzött édesvízben fürdőző, mosó vagy mosakodó emberek veszélyeztetettek, akiknek a szervezetébe a bőrön keresztül jut be a parazita.

A behatolás helyén viszkető bőrgyulladás látható, a köznyelv "úszók viszketegségének" nevezi, 2-3 hét múlva láz (Katayama-láz), hidegrázás, köhögés, hasi görcsök, véres hasmenés, izomfájdalmak, máj-, lép- és nyirokcsomó megnagyobbodás, bélvérzés léphet fel.

A betegek jelentős hányada kezelés nélkül is meggyógyul, mert a lárva a bőrben elhal. A fertőzöttek egy részénél krónikus gyulladások léphetnek fel, amelyre sokszor csak a máj és lépmegnagyobbodás, a vérkép eltérése, valamint a véres vizelet figyelmeztet.

A kifejlett hím és nőstény 5-10 évig él az emberi szervezetben. A kutatók Rhesus majmokon bizonyították be, hogy az élősködő jelenléte növeli a HIV-fertőződés valószínűségét. A majmok egyik csoportjánál fennállt a Schistosoma mansoni-val való fertőződés, a kontrolcsoport egyedei viszont teljesen egészségesek voltak.

A továbbiakban a majmokat egy mesterségesen előállított, "kombinált" HIV-vírussal fertőzték, amelyben "ötvözték" a majmoknál és az embereknél az AIDS-t kiváltó kórokozó alkotóelemeit.

Mint kiderült, 17-szer kevesebb vírus kellett ahhoz, hogy a bélférgekkel fertőzött majmoknál HIV-fertőzés alakuljon ki, mint a parazitáktól megkímélt, egészséges egyedeknél.

- "A bélférgek jelenléte mintha olaj lenne a tűzre, ugyanis legyengítik az immunrendszert, s így kedvező feltételeket teremtenek a vírusok számára, hogy +elfoglalják+ a szervezetet" - magyarázta Ruth Reprecht, a Harvard Egyetem kutatója.

A vizsgálat másik résztvevője, Evan Secor, az amerikai Betegségmegelőzési Központ (Center for Disease Control and Prevention) munkatársa szerint ezek az eredmények igazak lehetnek az emberek vonatkozásában is.

- "Ez megmagyarázhatja, hogy Afrika szubszaharai térségében, ahol bolygónk lakosságának 10 százaléka él, miért koncentrálódik a világ HIV-fertőzötteinek és az AIDS-betegeinek a kétharmada. Az ok a tiszta ivóvíz és a csatornázás hiánya" - hangsúlyozta Evan Secor.

A bélféreg azonban nemcsak előkészíti a HIV-fertőzés számára a táptalajt, a parazita jelenléte megsokszorozza a véráramban keringő vírus mennyiségét is. Ez viszont azt jelenti, hogy a HIV-fertőzött sokkal nagyobb veszélyt jelent mások számára.

"Amennyiben rendkívül magas a vírusszám a vérben, több kerül a kórokozóból egyéb testnedvbe is, ami azt jelenti, hogy a beteg partnerei is nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg" - magyarázta Ruth Reprecht, aki szerint e kutatás a közegészségügyi lépések szükségességére világítanak rá annak érdekében, hogy csökkentsék a bilharziázis-esetek számát azokban a térségekben, amelyeket leginkább súlyt az AIDS.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.