Mintha savkötő tablettával kezelnék a folyóvizeket

A savas esők ellúgosították az kelet-amerikai folyók nagy részét

A savas esők öröksége, hogy az Egyesült Államok keleti részén a folyók kétharmada mára egyre inkább lúgos kémhatásúvá vált, ami súlyosan veszélyezteti a nagyvárosok ivóvízellátását és a vizek élővilágát.

2013.08.27 18:28MTI

Az Environmental Science and Technology című szaklapban hétfőn megjelent tanulmány volt az első, amely hosszú, 25-60 éves távlatban vizsgálta meg New Hampshire és Florida között 97 helyen a nagy folyók kémhatásának alakulását. A kutatók a vizsgált 97 helyből 62-nél mutattak ki jelentős lúgosodást.

Paradox módon a folyók egyike sem lett savasabb, az emberi tevékenység - a szén- és a kőolajszármazékok égetése, valamint a széntartalmú kőzetek oldódását elősegítő bányászat - következtében elsavasodó eső a geológusok szerint lúgosodást okoz.

"Mintha savkötő tablettával kezelnék a folyóvizeket" - jellemezte a helyzetet Sujay Kaushal, a Marylandi Egyetem geológusa, a tanulmány vezető szerzője. A tudósok eddig úgy gondolták, a széntartalmú kőzetek vegyi porlasztása csak a kis hegyi patakokat érinti, illetve hogy a savas esők valójában segíthetnek egyensúlyba hozni a vizek pH-értékét. (A 7-es érték pH semleges, a kisebb érték savas, a magasabb lúgos kémhatást jelent.)

"Az Egyesült Államok keleti folyói lúgosodásának felfedezése tökéletes meglepetés és a geológia legfontosabb kutatási eredményeinek egyike. Rámutat arra, hogy a víz nagy rendszerei érzékenyebbek annál, mint a gondoltuk" - hangsúlyozta Kaushal.

"Ha nő a víz lúgossága, bonyolultabb a víztisztítás, elszaporodhatnak az algák, felgyorsulhat a csatornarendszer rozsdásodása. Azonban a legaggasztóbb, hogy a fokozódó lúgosság hatására mérgező ammónia keletkezhet, ami károsíthatja az öntözött terményeket és a patakok, folyók halállományát" - magyarázta.

A lúgos folyók egyebek közt a főváros, Washington, Philadelphia, Baltimore és Atlanta legfőbb ivóvízforrásai - tette hozzá a geológus.

A tanulmány szerint évek óta egyre kevesebb a savas eső, mivel az 1990-es években a kongresszus megszavazta, hogy az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) szigorítsa a vonatkozó szabályozást, ám "nem tudni, mennyi időre lesz szükség ahhoz, hogy teljesen eltűnjön a jelenség, ha egyáltalán lehetséges ez".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.