Ne rezejlünk be!

Túl sok réz Alzheimer-kór kialakulásához vezethet

Az étellel bevitt, túl nagy mennyiségű réz hozzájárulhat Alzheimer-kór kialakulásához - állapította meg egy amerikai tanulmány.

2013.08.22 17:16MTI
Az alzheimer kór elváltozásai az agyban

A kutatók véleménye azonban megoszlik, mivel más munkák szerint a réz valójában az agyat védi.

Az új amerikai kutatás azt tárta fel, hogy az elbutulás okának tartott fehérje eltávolításáért küzdő agy nagy mennyiségű rezet bocsátott ki - idézi a BBC hírszolgálata az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt.

A réz az emberi étrend alapvető alkotóeleme, a szervezetnek szüksége van rá. A vezetékes víz rézcsöveken érkezik, a vörös hús, a kagyló, a zöldségek és a gyümölcsök is jó forrásai ennek a nyomelemnek.

A New York-i Rochester Egyetem kutatócsoportja egereken végzett kísérleteiből arra következtetett, hogy a réz hatással van arra a folyamatra, amellyel a vér az agyat védelmezi. Azoknak az egereknek, amelyeknek ivóvize több rezet tartalmazott, több réz épült be az agyi ereibe.

A kutatók szerint ez befolyásolta a védelem működését, azaz megnehezítette, hogy az agy megszabaduljon a beta amyloid nevű fehérjétől. Az Alzheimer-kór egyik jele az amyloidlerakatok kialakulása a pusztuló agyban.

"Úgy tűnik, idővel a réz annyira felhalmozódik, hogy hátráltatja a folyamatot, mely az agyból kiválasztja az amyloid betát. A réz az amyloid termelődését is elősegíti, tehát kétszeres a kár: megakadályozza a kiürülését, miközben fokozza a képződését" - magyarázta Rashid Deane, a kutatás vezetője.

Nincs azonban egyetértés a réz és az Alzheimer-kór összefüggését illetően. A Keele Egyetem biokémikusa, Chris Exley az ellenkező eredményre jutott: "Legutóbbi munkánk során azt fedeztük fel, hogy az öregedéssel és az Alzheimer-kórral csökken az agy teljes rézszintje. Azt is bizonyítottuk, hogy a réz kisebb mennyisége összefügg az agyszövetek kiterjedtebb amyloidlerakódásaival" - kommentálta a tanulmányt Exley.

"Ugyan a friss kutatás segít megérteni, hogyan segíti elő a réz az Alzheimer-kór kialakulását egerekben, az eredményt további kísérleteknek kell megerősíteniük. Túl korai lenne arra következtetni, hogy a normális rézbevitel hatással lenne az emberi Alzheimer-kór kialakulására vagy súlyosbodására - mondta Eric Karran, a brit Alzheimer-kutató Intézet munkatársa.

"A réz a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem. Ezeket a kutatási eredményeket óvatosan kell fogadni, és nem szabad kizárni a rezet az étrendből. Szerepét további kutatásoknak kell pontosítaniuk" - tett hozzá Doug Brown, a brit Alzheimer Társaság munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.