A csoki segít az agyi vérkeringésnek

Napi két adag forró csoki távol tartja az Alzheimer-kórt

Szinte nincs ember, akit ne riasztana az időskorban fenyegető demencia esélye, és ezért minden lehetséges eszközzel megpróbálunk küzdeni. De gondolta volna, hogy napi két csésze forró csoki a megoldás?

2013.08.08 17:12ma.hu

Számtalan módszer létezik arra, hogy hogyan kerülhetjük el, vagy legalábbis hogyan lassítsuk az időskori elbutulás kialakulását, ezek némelyike kifejezetten hatásos is, de abban mindenképp vita nélkül egyezhetünk meg, hogy a kutatók legújabb felfedezése mind közt a legélvezetesebb. A vizsgálatok szerint napi két csésze - kb. 2x1,5 deci - forró csoki a vizsgált idősek közel egyharmadánál jelentősen javította a memóriateszteken nyújtott teljesítményt. A szakemberek szerint ez a csokoládé vérkeringésre gyakorolt pozitív hatásának tudható be, márpedig a demencia egyik fő oka az egyre romló vérkeringés.

"Mivel az agy különböző területeinek fokozott energiára van szükség a feladatok teljesítéséhez, a vérkeringés is fokozódik ilyenkor. Az idegi kapcsolódások összefüggésben állnak számos betegséggel, köztük az Alzheimer-kórral is" - magyarázta a kutatást végző csoport vezetője, Dr. Farzaneh Sorond, a Harvard orvosi karának tanára. A 60, átlagosan 73 éves személy részvételével végzett kutatásról a Neurology című szaklapban publikálták az eredményeket.

Fotó: freedigitalphotos.net

A vizsgált alanyok egy hónapon keresztül napi két csésze forró csokit ittak, de más csokit nem fogyasztottak ezidő alatt, majd egy hónap után memóriateszteket végeztettek el velük, miközben ultrahanggal figyelték az agyi aktivitást és a vérkeringést. A hónap végére nemcsak az úgynevezett munkamemória javult jelentősen, de az egyes feladatrészekre fordított idő is 167 másodpercről 116-ra csökkent, ami azt mutatja, hogy jelentősen gyorsult az agyműködés. A kutatók arra is kitértek, hogy nem volt különbség az antioxidáns hatású flavanolban gazdag, illetve a csökkentett flavanoltartalmú kakaót fogyasztó személyek teljesítménye között, vagyis nem ez az alkotóelem befolyásolta a teljesítményjavulást - írta a Daily Mail.

A csokoládé jótékony hatásai között már korábban bebizonyosodott, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség megelőzésére kifejezetten ajánlott a fogyasztása, de a szívroham és az agyvérzés kockázata is jelentősen csökken a rendszeres csokoládéfogyasztók körében. De nem árt tudni, hogy ez csak az étcsokoládékra érvényes, amelyek legalább 60-70 százalékban tartalmaznak valódi kakaót, a tejcsoki és a fehér csoki nem javítja az egészségünket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.