Másfél évtizede működik...

Ma is jól ketyeg az első magyar új szív!

Több mint másfél évtizede hajtották végre az első sikeres szívátültetést Magyarországon. A történelmi műtét alanya ma is jól érzi magát, boldog családapa. Vajon ma Magyarországon mennyire nehéz új szervhez jutni?

2008.07.14 19:40ZONA

Több mint másfél évtizede hajtották végre az első sikeres szívátültetést Magyarországon. A Zóna utánajárt, hogyan érzi magát a történelmi műtét alanya, és szerencsére egy boldog családapát találtak. Annak is utánanéztek, hogy ma Magyarországon mennyire nehéz új szervhez jutni.

„Tűrhetően” – válaszolja a hogyléte iránt érdeklődő kérdésre Schwarz Sándor, az első magyar, aki sikeres szívátültetésen esett át. Csak azért nem felhőtlenül boldog a válasz, mert tizenhat évvel a történelminek számító műtét után számos mellékhatással kell megküzdenie.

Részben a kilőködés ellen folyamatosan szedett gyógyszerek, részben a korábbi szívbetegsége következtében károsodott a veséje, és tavaly óta rendszeres kezelést igényel, csont- és ízületi problémái miatt pedig néhány éve abba kellett hagynia a korábbi intenzív futást, biciklizést és súlyzózást.

A szíve viszont nagyon jól van. Olyannyira, hogy a kis izmos szervnek meg sem kottyanna a bicikli és a súlyzó, ha a „többiek” nem vacakolnának. Pedig erre igazán nem számított, hiszen súlyos és többszörös szívbetegséggel született, s emiatt több időt töltött egészségügyi intézményekben, mint otthon.

A 90-es évek elején az orvosok már nem sok esélyt adtak az életben maradásra. Ekkor jött az életmentő műtét a budapesti Szív- és Érsebészeti Klinikán. A történelmi lépésre már évek óta készültek az orvosok, de csak 1992. január 3-án reggel vált biztossá, hogy a 28 éves Sándor lesz az alanya.

Ettől a naptól kezdve egy szilveszteri balesetben elhunyt fiatalember szíve Schwarz Sándor testében dobogott tovább. A műtét után egy hétig nem szólt senkihez: fel kellett dolgoznia, hogy más szíve működik benne.

Éveknek kellett eltelniük, mire egyáltalán a magáénak tudta érezni. Az első magyar újszíves gyerek június végi halála Sándort is megrázta. „Sajnos, teljesen kiszámíthatatlan a dolog. Ezzel nekem is együtt kell élnem” – mondja a Zónának.

Schwarz Sándor - Fotó: Zona

A műtét után egy évvel „lábon kihordott” egy veszélyes kilökődést, amelyet az utolsó pillanatban vettek észre. Szerencsére a kórházban dolgozott, ahol a rehabilitációját is felügyelték, adminisztrációs munkakörben.

„Futkostam az osztályok között, s egyszer csak azt vettem észre, hogy már nem tudom hármasával szedni a lépcsőfokokat, mint korábban.”
Szerencsére azóta nem volt hasonló problémája. Sőt teljesen normális életet tudott élni.

Leszámítva a mindennapos gyógyszerszedést és a rendszeres kontrollvizsgálatokat. („De nekem ez a normális.”) A műtét után újranősült, két gyermeke született, az egyik 8, a másik 13 éves és az apjuk szerint mindketten neveletlenek. „Pedig hallgatniuk kellene rám, hiszen nekem igazán van élettapasztalatom” – mondja nevetve Scwarz Sándor.

Pontosan tudja, hogy kapott egy második esélyt, amit nem sokan mondhatnak el magukról. Hasonló történetről álmodik több mint hétszáz ember, aki jelenleg új szervre vár Magyarországon.

A legtöbben - 620-an - vesére, 67-en májra, 17-en szívre, öten tüdőre, 18-an kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre várnak. Ehhez képest tavaly 151 donort regisztráltak, vagyis ennyi agyhalott emberből tudtak alkalmas szervet kivenni. (Emellett 18 élő donor ajánlotta fel önként valamelyik nélkülözhető szervét vagy szövetét.)

Ez - emberéletekben mérve - nagyon messze van az EU célkitűzésétől, amely szerint a tagállamokban egymillió lakosonként húsz főre szeretnék növelni a donorok számát, ami Magyarországon kétszáz donort jelentene évente - mondja Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat keretein beül működő Szervkoordinációs Iroda vezető koordinátora.

De messze vagyunk még a 2005-ös állapothoz képest is, amikor 181 donor volt az országban. A donorhiány persze nem magyar sajátosság, hanem világméretű probléma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente körülbelül kétszázezer új beteg kerül fel a világ transzplantációs várólistáira, miközben az elvégzett szervátültetések száma 90-95 ezer körül alakul.

További részleteket a Zónán olvashat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.