Segítenek a bazálsejtek

Nagy-Britanniában engedélyezték a hámsejtekből kiinduló bőrrák elleni gyógyszert

Engedélyezték Nagy-Britanniában a bazálsejtes, azaz a hámsejtekből kiinduló bőrrák elleni gyógyszert. Eddig a kórt csak műtéttel vagy sugárterápiával tudták kezelni.

2013.08.12 17:43MTI

A gyógyszer hatásmechanizmusát feltáró brit Rákkutató Intézet munkatársai szerint "örömhír ez a pácienseknek" - írta a BBC hírszolgálata.

A bazálsejtes karcinóma a bőrrák legelterjedtebb fajtája Nagy-Britanniában, gyakran fedezik fel a fejbőrön vagy a nyakon. Az országban évente mintegy hétszáz páciensnél diagnosztizálják a betegséget előrehaladott állapotában.

A kutatók szerint ugyan kis szám ez, azonban az új gyógyszer azért hoz jelentős a változást, mert eddig nem volt a műtétnek és a sugárterápiának alternatívája. Az Erivedge (vismodegib) nevű szert a Roche gyógyszergyár fejlesztette. A napi egyszer szedendő orvosság havi költsége mintegy hatezer font (kétmillió forint).

A brit Rákkutató Intézet vezetője, Harpal Kumar szerint a gyógyszer engedélyezése óriási előrelépést jelenthet a betegség kezelésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.