Hőmérsékletéről ismeri fel

Hőkamerázza a bőrrákot az új svájci műszer

Svájci kutatók olyan készüléket fejlesztettek ki, amely a bőrrel való érintkezés nélkül, infravörös kamera segítségével hőmérsékletéről ismeri fel a bőrrákot.

2013.07.18 05:30MTI

A klinikai tesztek jelenleg is folynak - közölte a hírt a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyeteme (ZHAW).

Az egészséges bőrt és a rosszindulatú daganatot a hőmérséklet és az anyagcsere különbözteti meg egymástól. Ezt az eltérést méri meg, majd képen is bemutatja az egyetem Számítógépes Fizikai Intézetének Mathias Bonmarin vezette kutatócsoportja által fejlesztett műszer.

Az iparban hasonló módszerrel érzékelik az anyagok legkisebb repedéseit.

A bőrrák diagnózisához használható műszert a Genfi Egyetemi Klinikán két éven át tesztelik. A pácienseken végzett első mérések igen ígéretesek - írta közleményében a ZHAW.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.