A pikkelyek sem védenek a bőrráktól

Melanomásak lennének a sellők Ausztráliában

Az első, vadon élő tengeri halaknál dokumentált bőrrák ugyanolyan, mint az embereket rettegésben tartó melanoma.

2012.08.03 14:31ma.hu

Az Ausztrál Nagy Korallzátonynál élő korall pisztrángok közvetlenül az antarktiszi ózonlyuk alatt élnek, ami a legnagyobb a világon, és kialakulását az embereket a káros UV sugaraktól megvédeni hivatott ózon eltűnése okozza.

“További vizsgálatok szükségesek, hogy a bőrrák kialakulásának pontos okát megtaláljuk, de mivel kizártuk a legvalószínűbb lehetőségeket, mint például a mikrobákat és a tengeri szennyeződéseket, az UV sugárzás a fő gyanúsított” - állítja a Newcastle Egyetem kutatója, Michael Sweet. 

Sweet és kollégái 136 közönséges korall pisztrángot (Plectropomus leopardus) vizsgáltak meg, és 20 egyednél fedeztek fel sötét bőrelváltozásokat. Az egészen apró (a bőrfelületnek mindössze 5%-át fedő) foltoktól kezdve egészen a hatalmas, a halak egész testét elborító elváltozásokig mindenfélét találtak.

A megvizsgált halaknak nagyméretű - de csak felszíni - melanomája volt” - mondta Sweet. “Ez annyit tesz, hogy a rák nem hatolt a bőrnél mélyebbre, tehát a felülettől eltekintve a halak egészségesek voltak”. Hozzátette, hogy az elváltozások szinte teljesen megegyeztek az embereknél előforduló bőrrákéval.

Ha a melanoma burjánzani kezd, a halak valószínűleg a betegség jeleit kezdik mutatni, kevésbé lesznek aktívak és étvágyuk is erősen lecsökken. Ezek után valószínűnek tűnik, hogy a horgászok kisebb eséllyel fogják ki a beteg példányokat. “Ebből arra lehet következtetni, hogy a rákos halak aránya sokkal nagyobb, mint amit a kutatás során tapasztaltunk” - tette hozzá Sweet.

Mindezidáig UV okozta melanomát csak laboratóriumi körülmények között tapasztaltak halak esetében, mikor az embereknél előforduló bőrrákot tesztelték rajtuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.