Kávéval a bőrrák ellen

Egy jó eszpresszó segíthet megelőzni a bajt

Azoknál az emberekénél, akik nagy mennyiségű kávét isznak, csökken a leggyakoribb bőrrák kialakulásának veszélye.

2012.07.03 08:14Konrád - ma.hu

A Harvard Medical School kutatói szerint, ha növeljük a napi kávébevitelt, akkor nem csak az álom kerülhet el minket, de csökken a bazális sejtes karcinóma kialakulásának veszélye. A bőrrákos esetek 75%-ért felelős karcinóma lassan fejlődik ki a bőr felhámjának legmélyebb rétegeiben.

A kutatók 112.897 férfit és nőt vizsgáltak meg, akiknél 22.786 esetben alakult ki a bazális sejtes karcinóma a megfigyelés 20 éves időtartama alatt. A Cancer Research magazinban publikált tanulmány szerint a kávéfogyasztás hatására csökkent a betegség kialakulásának esélye, feltéve, hogy koffeines volt a feketeleves.

“Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a kávéba lévő koffein okozza a bazális sejtes karcinóma kialakulásának kávéfogyasztás hatására csökkenő esélyét” - mondta el Dr. Jiali Han professzor. Hozzátette egyre több betegség esetében jelenthető ki, hogy a kávéfogyasztás hatására kisebb eséllyel alakul ki, ilyen például a 2-es típusú diabétesz vagy a Parkinson-kór.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.