The Lancet

MERS vagy SARS? Versengenek a koronavírusok: melyik halálosabb...

Állítólag az előbbi, ám kevésbé ragályos. A tudósok szaúd-arábiai kórházak 47, MERS-vírussal fertőzött betegének adatait elemezték, közülük 28-an hunytak el a fertőzés következtében.

2013.07.26 20:20MTI
Fotó: MTI, archív

A MERS néven ismert új koronavírus gyakrabban okoz halált, ám kevésbé fertőző, mint a tíz évvel ezelőtt elsősorban Ázsiában elterjedt, légúti megbetegedést okozó SARS-vírus - állapította meg egy új kutatás.

A tudósok szaúd-arábiai kórházak 47, MERS-vírussal fertőzött betegének adatait elemezték, közülük 28-an hunytak el a fertőzés következtében - olvasható a The Lancet című orvosi hetilapban megjelent tanulmányban.

A vizsgálat célja a 47 eset járványügyi, demográfiai, klinikai és laboratóriumi jellemzőinek vizsgálata, a további kutatás fő irányainak meghatározása volt. Azonosítani kellett, hogy a fertőzés mely aspektusairól nem áll rendelkezésre információ.

"A MERS és a SARS között olyan klinikai hasonlóságokat fedeztünk fel, mint a lázzal, a köhögéssel, izomfájdalommal járó tünetek és a lappangás időtartama. A MERS-vírus azonban hamarabb vezetett légzési elégtelenségekhez" - magyarázta Ziad Memis, a kutatás vezetője, Szaúd-Arábia egészségügyi miniszterhelyettese.

A közel-keleti légúti megbetegedésnek (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) nevezett koronavírusról kiderült, hogy főként krónikus beteg, idősebb embereket fertőz meg. A vizsgált 47 páciensből mindössze két fertőzött bizonyult előzőleg teljesen egészségesnek. A többieket korábban már kezeltek cukorbetegséggel, magas vérnyomással, szív- és vesebetegségekkel. A SARS ezzel szemben fiatalabb és egészséges embereket is érintett.

Úgy tűnik, a MERS főként férfiakra veszélyes. A vizsgált 47 beteg mintegy 80 százaléka férfi volt. A tanulmányt kísérő kommentárjában Christian Drosten, a Bonni Egyetem Orvostudományi Központjának kutatója ezt kulturális okokkal magyarázta. "A Közép-Keleten a nők gyakran viselnek két réteg fátylat is a szájuk előtt. Ha a vírus cseppfertőzéssel terjed, a szövet megvédi a nőket" - írta Drosten.

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) 2012 áprilisa óta 90 MERS-fertőzést jelentettek, és 45 haláleset vezethető vissza a koronavírus által okozott betegségre. Legsúlyosabban Szaúd-Arábiát érinti, ahol 2012 júniusában az első haláleset történt. Ezen kívül Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Jordániában, Tunéziában, Katarban és az Egyesült Arab Emirátusokban is felbukkant a vírus.

"A fertőzés terjedése pillanatnyilag a Közép-Keletre korlátozódik, ám a koronavírusok nagy járványokat képesek okozni" - kommentálta cikkében Drosten.

A koronavírusok családjába tartozik a közönséges nátha kórokozója, és a 2003-ban 800 ember halálát követelő SARS-vírus is.

Még nem sikerült kideríteni sem a MERS-fertőzés forrását, sem a vírus terjedésének pontos módját. Az elméletek szerint származhat kecskétől, tevétől vagy denevérürülékkel fertőzött datolya fogyasztásától. A WHO szerint a kórokozó emberről emberre terjed, ám terjedésének pontos módja - köhögés, tüsszentés, közvetlen vagy közvetett testi érintkezés - egyelőre nem ismeretes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.