Még áprilisban

Két ember halt meg Jordániában az új, SARS-szerű koronavírus miatt

Két, még áprilisban Jordániában elhunyt emberről derült ki, hogy ugyanazzal az új, SARS-szerű koronavírussal fertőződtek meg, amely szeptember óta több fertőzést és halálesetet okozott.

2012.12.01 11:58MTI

Az emberekben korábban ismeretlen koronavírust eddig kilenc emberben mutatták ki, akik a közel-keleti térség három országában fertőződtek meg, a fertőzöttek közül öten haltak meg. A két jordániai haláleset után végeztek ugyan vírusteszteket, de az új koronavírus ekkor még ismeretlen volt, így specifikus teszt sem létezett rá. 

Az azóta született új ismeretek birtokában a WHO-val együttműködő egyik egyiptomi laboratóriumban mutatták ki a megőrzött mintákban az új koronavírus jelenlétét. A koronavírusok családjába a közönséges náthavírustól a SARS-vírusig számos vírus tartozik. A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome: súlyos akut légzőszervi szindróma) 2002-ben jelent meg Kínában. 

A gyors nemzetközi fellépés következtében négy hónap alatt megfékezték a járvány kitörését, de 8422 esetben atípusos tüdőgyulladást, 916 esetben pedig halált okozott, mire ellenőrzés alá vonták a vírust. "A jelenlegi információk alapján a SARS-vírussal ellentétben az új vírus nem lép át könnyen emberről emberre" - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

A potenciálisan tüdőgyulladást és akut veseelégtelenséget okozó vírussal való fertőződést öt esetben mutatták ki Szaúd-Arábiában, két esetet igazoltak Katarban, és immár két esetet Jordániában. A szaúd-arábiai esetek közül három végződött halállal, a katari páciensek jobban vannak. A jordániai eset azért érdekes, mert áprilisban 12 ember betegedett meg itt súlyos, akut légzőszervi betegségben, többségükben egy kórház egészségügyi dolgozói. 

A WHO szerint az esetek klaszter jellegű felbukkanása felveti annak lehetőségét, hogy "korlátozott mértékben emberről emberre való átadással" is terjedhet a vírus, vagy egy közös forrása lehetett a vírusnak környezetükben. Folyamatban vannak azok a vizsgálatok, amelyek választ adhatnak rá, hogy a két lehetőség közül melyik állt fenn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.