Tíz beteg

"Importált" SARS-vírus fertőzött Firenzében

A vírust egy firenzei szállodában dolgozó jordániai bevándorló hurcolta be. Ő volt az első beteg, olaszországi rokonait és munkatársait fertőzte meg.

2013.06.04 19:58MTI

Tízen betegedtek meg az új SARS-vírusban Firenze városában és környékén, a hatóságok azonban kizárták a járványveszélyt.

Nincsen ok a pánikra, urai vagyunk a helyzetnek - hangoztatta az olasz közegészségügyi intézet (ISS) szóvivője kedden a La Nazione firenzei napilapnak. Az utóbbi napokban Firenzében tízen kapták el az atípusos tüdőgyulladást okozó új koronavírust (NcoV). Ebből öten a betegeket ápoló kórházi személyzet tagjai.

A vírust egy firenzei szállodában dolgozó jordániai bevándorló hurcolta be. Ő volt az első beteg, olaszországi rokonait és munkatársait fertőzte meg. Az ISS közleménye szerint a férfi munkahelyén és a SARS-betegeket ápoló firenzei kórházakban óvintézkedéseket vezettek be, az itt dolgozókat és látogatókat ellenőrzik.

Az olasz közegészségügyi intézet szerint új vírus elődjéhez, a tíz éve ismertté vált SARS-hoz képest gyorsabban terjed, de kevésbé agresszív.



Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) májusi jelentése szerint az új vírus jellegzetessége az, hogy emberről emberre is terjed. Tavaly már 18 áldozata volt, az idén a Közel-Keletről jelentettek megbetegedéseket, innen pedig Európába is eljutott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.