Kell a támogatás, az önbizalom

Egy partner segítségével könnyebb letenni a cigarettát

Nagyobb sikerrel hagyják abba a dohányzást azok, akiket a partnerük ebben támogat, ám az önbizalom erősítése pont ugyanilyen fontos - ezt állítja egy svájci tanulmány.

2013.07.26 17:55MTI

Ha a párnak csupán az egyik tagja dohányzik, gyakori, hogy ő is le szeretne szokni - olvasható a Zürichi Egyetem kutatását támogató Svájci Nemzeti Alap (SNF) közleményében. Urte Scholz pszichológus, a Konstanzi Egyetem tanára 99 hasonló összetételű, együtt élő heteroszexuális párt vizsgált meg. 

A párok a leszokás előtt két héttel, majd utána egy hónappal kérdőívet töltöttek ki. Válaszaikból kiderült, nagyobb eséllyel vált nikotinmentessé, akit partnere támogatott, például emlékeztette elhatározására, dicsérte bátorságát, kényes helyzetekben pedig melléállt. 

Azonban a támogatás csak akkor segített, ha a dohányos bizonyos kifejlesztett pszichológiai készségeket, mindenekelőtt megtanult bízni önmagában, de fontos volt a leszokási folyamat megtervezése is. A 99 dohányosból 34-nek sikerült a cigaretta letétele után egy hónappal is nikotinmentesnek maradnia. Ezt az adatot a kutatók a kilélegzett levegő szénmonoxid-tartalmának biokémiai elemzésével is alátámasztották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.