Inkább a tolószék, mint az öngyilkosság?

Rokkant akar lenni, pedig teljesen egészséges

Tolószékbe vágyik egy nő, sőt, ideje nagy részét már most is ott tölti, noha fizikailag teljesen egészséges. A különös kívánság mögött egy ritka idegrendszeri rendellenesség áll.

2013.07.17 08:15ma.hu

Még fizetni is hajlandó egy orvosnak, csak vágja végre át az idegeket a lábában: Chloe Jennings-White már számtalan alkalommal próbálkozott, hogy megnyomorítsa önmagát, de eddig nem sikerült olyan károsodást okoznia, ami miatt fizikailag is indokolt lenne a kerekesszékes élet. A Utah állambeli Salt Lake Cityben élő nő egy ritka agyi rendellenességben szenved, ez okozza nála a zavarokat, amelyek miatt nyomorékként szeretne magára tekinteni.

Az 58 éves nő problémái valamikor a gyermekkorában kezdődtek, amikor elkezdett sóvárogni a járógép után, ilyet viselt a nagynénje, igaz, neki tényleg szörnyű fájdalmakat okozott minden egyes lépés. Csak 9 éves volt, amikor már szándékosan balesetet okozott magának, hátha akkor ő is megkapja a lábára a speciális szerkezetet, de sem az, sem a további kísérletek nem vezettek "eredményre". 3 éve úgy nézett ki, talált végre egy orvost, aki hajlandó átvágni neki a járásért felelős idegeket, dacára annak, hogy ezzel akár az engedélyét is veszélyezteti.
<

Fotó: freedigitalphotos.net

Csakhogy a beavatkozás költségei, amelyet Cambridge-ben végeztek volna el, 16 ezer fontra rúgtak, amit a nő nem engedhetett meg magának. Próbált állami támogatást szerezni, de ezt elutasították, részben ezért fordult most a nyilvánossághoz. Azzal érvel, hogy még mindig jobb lenne tényleg bénán élni egy kerekesszékben, mint a kétségbeesés miatt öngyilkosságba menekülni. "Évekig titkoltam a bajom" - mondja.

Chloénak az orvosok szerint az agya hibásan térképezi fel a testrészeit, a lábáról egész egyszerűen nem vesz tudomást, épp ezért okoz zavart a nőnek, hogy van két működőképes végtagja, amivel egész egyszerűen nem tud mit kezdeni: hiába látja, mégsem érzi a sajátjának és egészségesnek. A BIID-ben (Body Integrity Identity Disorder) szenvedő betegek rendszerint amputációval igyekeznek megszabadulni a "felesleges" végtagjaiktól, vagy valamilyen módon elérik a tényleges bénulást.

"Tudom, teljes meggyőződéssel és hittel, hogy nem fogom megbánni, ha valaha átvágnák az idegeket" - magyarázta a nő, aki egyébként lelkes híve minden veszélynek, legfőképp a síelést élvezi, minél gyorsabban a veszélyes pályákon, olyankor csak az jár a fejében, talán végre tényleg sikerül úgy esnie, hogy lebénuljon deréktól lefelé - és azzal sem törődik, hogy egy ilyen bukásnak ennél sokkal súlyosabb következményei is lehetnek.

Addig meg ha épp nem síel, akkor az autóvezetés közben ábrándozik egy olyan balesetről, amelyben nem okoz másnak sérülést, de az ő lábai végérvényesen felmondják a szolgálatot - adta hírül a Daily Mail című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.