Egyre gyakoribb a válás

Már az öregség sem tartja össze az ötven feletti házasokat

A második világháború után született nemzedék tagjai, közülük is elsősorban a nők egyre gyakrabban kezdeményeznek válást. Az emberek tovább élnek, pénzügyileg függetlenebbek, és nem elégednek meg a régi, rossz kapcsolattal - derül ki egy amerikai kutatásból.

2013.06.14 03:00MTI

A második világháború után az 1946 és 1964 között született nemzedék, amely korábban újraértelmezte a hagyományos értékeket, változásokat hozott az életmódban és a társadalmi erkölcsökben, most újra színre lép: a válóperes bíróságokon. Egy kutatás szerint az amerikai válóperes ügyvédek 61 százaléka tapasztalta azt, hogy nőtt az ötven feletti ügyfeleik száma.

A keresetek csaknem negyedét nők indítják, a férfiak csak a 14 százalékukat. "Ez a generáció mindig is a társadalmi változások katalizátora volt. Idős korukban ismét új trend élén állnak" - vélte Alton Abramowitz New York-i ügyvéd, a Házassági Jog Amerikai Akadémiájának (AAML) elnöke, a felmérés vezetője.



Az "ősz válóperek" 38 százaléka a feleségtartásért indult. Második helyen 20 százalékkal az üzleti érdekek állnak, ezt követik a nyugdíjszámlák - mutatta ki az AAML 1600 tagja körében végzett kutatás.

Abramowitz szerint a növekedés több tényezőnek tulajdonítható: az emberek tovább élnek, elérik a nyugdíjas kort, a gyerekek kirepülnek, megváltozott a párkapcsolatok természete, és könnyebb lett válni, akár több évtizedes házasság után is.

"Van, aki új partnerre talál, többen úgy látják, átalakult az érdeklődésük, minden eset más - magyarázta.

Abramowitz szerint az előző generációkkal szemben a nők pénzügyileg függetlenebbek, többen futnak be munkahelyi karriert. "Olyan világban nőttek fel, amely az egyén függetlenségét és kiteljesedését hirdette. Eljutottak odáig, hogy továbblépjenek a nem kielégítő kapcsolatokból is" - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban a házasságok durván 45 százaléka válással fejeződik be, második vagy sokadik frigy esetén az arány még magasabb. Az utóbbi két évtizedben megduplázódott a középkorúak vagy annál idősebbek bontópereinek száma, az újraházasodók körében az arány 2,5-ször magasabb volt - olvasható az ohiói Bowling Green Állami Egyetem Család- és Házasságkutató Országos Központjának jelentésében.

Az ukrán házasságok több mint fele válással végződik

Az ukrán házasságok 52-62 százaléka hamar válással végződik, a legtöbbjük az esküvő utáni harmadik hónap és másfél év közötti időszakban - közölte csütörtökön Ruszlan Kolbasza, a szociális minisztérium családügyi osztályának vezetője.

Eközben Adrian Bukovinszkij, egy családokkal foglalkozó ukrán jótékonysági alapítvány szakértője nyilvánosságra hozta, hogy az élettársi kapcsolatban élők esetében még rosszabb a helyzet, idővel e kapcsolatoknak a 95 százaléka szakítással végződik.

A szociális minisztérium osztályvezetője sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy a kormány többet tegyen a család imázsának javításáért. Sürgette, hogy a fiatalokat a házasság előtti oktatással készítsék fel a közös életre, mert szerinte a házasodni vágyó ifjú pároknak rengeteg olyan kihívással kell szembenézniük, amelyekre nincsenek felkészülve. Az első időszakban jelentkeznek ugyanis azok a fő problémák, amelyek a párok szétválásához vezetnek. Ezek között említette Kolbasza a férfiak és nők természete közötti különbségek okozta félreértéseket, valamint a házastársak között kialakuló bizalmatlanságot és a pénzügyi gondok miatti konfliktusokat.



Közölte, hogy tavaly Ukrajnában összesen 278 ezer házasság köttetett, a válások aránya 2012-ben elérte a 61 százalékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.