Látja már?

Multifokális kampány a jobb látásért

40 éves kor fölött sokaknak romlik a látása, elkerülhetetlenné válik egy szemüveg.

2013.05.15 15:21ma.hu

A multifokális lencsék visszaállíthatják a 100%-os látást - tudtuk meg Rósa Gergelytől, a több mint 160 éves német ZEISS optikai márka képviselőjétől a Multifokális Lencse Kampány sajtótájékoztatóján, ahol olyan ismert emberek álltak a kampány mellé, mint Barabás Éva, Csonka András, Jáksó László, Keleti Andrea, Hajas László, Győrfi Pál vagy a nép Magdi anyusa, Fodor Zsóka.

Négy szemüveg helyett akár egy is elég - ezt hirdeti a ZEISS által is támogatott Multifokális Szemüveg Kampány. Olvasó, távollátó, napszemüveg vagy munkaszemüveg egyben is lehet, így nem kell négy szemüveget magunknál hordani. A multifokális lencsék Európában igen kedveltek, Magyarországon azonban kevesen használják.

Általában 40 és 50-éves korunk között kezdődik a homályos látás: a lencse és a sugárizmok a szemünkben elveszíthetik rugalmasságukat. A szem többé nem képes automatikusan beállni és fókuszálni különböző távolságokra, vagyis arra a folyamatra, amit a szakemberek akkomodációnak hívnak. Ez a folyamat megváltoztatja a szemlencse domborúságát a távolságok beállításához.

Ha azonban ez a folyamat nem működik rendeltetésszerűen, problémák adódnak a közeli látással. Ha a lencse lapos marad a közelre való nézéskor, törőereje jelentősen romlik. Következésképpen, a közelről a szembe érkező fénysugarak egy, a retina mögötti ponton gyűlnek össze, homályos képet alkotva.

Távollátó egyének sokkal korábban találkozhatnak ezzel a problémával. A hipermetróp (távollátó) embereknek kitűnő a látásuk távolra, de a közeli dolgok látásával gondjaik vannak. Ennek oka: a szemgolyó túl rövid, és a bejövő fénysugarak nem egy pontban vetülnek a retinára.

A közellátó emberek szemüveg nélkül jobban láthatják a közvetlenül előttük lévő tárgyakat, mint szemüveggel. Azonban a szemüveg állandó fel- és levétele elég zavaró lehet. Következésképpen a legjobb megoldás - akár normális volt a látása, akár közel- vagy távollátó volt - egy személyre szabott szemüveg.

Akiknek korábban normális látásuk volt, azoknak eleinte csak olvasószemüvegre lesz szükségük. Azonban a kor által előidézett problémák az évek múltával erősödnek. Sokaknak a köztes távolságú látásuk javítására is szükség lesz.

Ilyen esetekben a progresszív lencsés szemüveg a tökéletes megoldás - javasolja Rósa Gergely a Carl Zeiss Vision Hungary kereskedelmi- és marketingvezetője, majd hozzáteszi: zónái illeszkednek a különböző látótávolságokra - optikai választóvonal nélkül és folyamatos átmenettel.

A progresszív lencsék legfontosabb előnye, hogy a szem egyik képről a másikra tud ugrani és élesen ráfókuszálni, mindegy, hogy a tárgy távol van, vagy közel.

A kampány felhívja a figyelmet a megszokási garanciára is, így bátrabban ki lehet próbálni a multifokális lencsével készített szemüveget. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.