"Már nem idegesítem a kollégáimat!"

Képek - Jáksónak és Fodor Zsókának egy szemüveg is bőven elég

Sztárok lepték el az egyik szemészeti rendelő vizsgálóhelyiségeit, némelyek csak megerősítést kaptak, hogy jó szemüveget hordanak, de volt, aki rádöbbent, ideje váltani.

Szemügyre vettük a sztárok szemét képgaléria

2013.05.13 15:33ma.hu

"Ideadnád a szemüvegem? Nem azt, a másikat! Nem, nem, a bordó keretest!" Ismerősen cseng? Akár szemüveges valaki, akár a környezetében él szemüveges, bizonyára a fenti kéréssel rendszeresen találkozhat, főleg, ha a különböző tevékenységekhez különböző dioptriájú lencsékre van szüksége: egy az olvasáshoz, egy a vezetéshez, egy az "átlagos" hétköznapi teendőkhöz...

És persze mindig épp az a szemüveg hiányzik, amelyikre leginkább szükség lenne. Nincsenek ezzel másképp a sztárok sem, ezért nagy örömmel vették birtokba az egyik belvárosi szemészeti stúdió vizsgálóhelyiségeit, ahol nemcsak a hagyományos módszerrel ellenőrizhették szemük állapotát.

A hírességek a széles körben is ismert "számsorolós" és műszeres vizsgálat mellett ügyességi játékokkal is bizonyíthatták, mennyire tudják helyesen felmérni például a távolságokat, bár a célbadobás és a frizbizés sikere nemcsak a jó látáson múlott. Néhány ismert embernek, például Csonka Andrásnak és Fodor Zsókának már nem volt újdonság a multifokális lencse, mert mint kiderült, ők már évek óta ilyet viselnek, és lelkesen mesélték társaiknak, hogy mennyire éles így a világ.

Fotó: Redlemon (A galériához KATT a képre!)


"Lételemem a szépség. Szeretem nézni a szép embereket, a szép tájakat, meglátom mindenben a szépet. Ötvenhat évesen kaptam szemüveget, mint kiderült, multifokálisat. Azóta is csodálkozom, milyen jól látom a világot" - nevetett az egykori "Magdi anyus", nem titkolva, hogy sokkal jobban el tudná viselni, ha a keze vagy a lába hiányozna, mint azt, ha a látását veszítené el.

Vele ellentétben Jáksó Lászlónak egyelőre még szoknia kell a "sok az egyben" lencsét. "Hat éves korom óta vagyok szemüveges, de eddig mindent tisztán láttam egyetlen szemüveggel. Aztán a Heti Hetesben feltűnt, hogy eltűntek a betűk a papíromról. Levettem a keretet, de akkor meg az asszisztens integetett hiába, én csak mondtam tovább a szöveget, mintha mi sem történt volna. Vagy közelre láttam, vagy távolra, a kettő együtt nem ment. Hát így lettem én multifokális" - mesélte a néhány héttel ezelőtti váltás történetét. "Azóta már az asszisztens sem ideges" - jegyezte meg.

Pataki Zita pedig csak ezután fogja megtapasztalni, milyen is az új lencse, noha az olvasáshoz már jó ideje segítséget kellett kérnie a férjétől, főleg az apró betűs részeknél. Az azonban csak a vizsgálat során derült ki a számára, hogy a távoli dolgokkal is problémái vannak. Nem úgy a keretválasztással, amiről máris elhatározta, bevállalós és vagány lesz. "A szemüveg öltöztet!" - jelentette ki, így ne csodálkozzanak a nézők, ha hamarosan egy csinos darabbal az arcán jelenik meg a népszerű időjós.

"A szemüvegesek jelentős részének más és más mértékű korrekcióra van szüksége ahhoz, hogy a közeli vagy a távoli dolgokat élesen lássa, ráadásul ahogyan változik a távolság, úgy változik a látásélesség is, nem lehet olyan éles határt húzni a közeli és távoli dolgok közé, ahogyan azt a már korábban ismert bifokális lencsék esetében megszokhattuk. A multifokális - vagyis több fokozatú - csiszolási technológia épp ezt a problémát küszöböli ki, így nem kell egyszerre akár 3-4 vagy több szemüveget is magunknál tartani, elég csak egyet" - ecsetelte a ma.hu kérdésére válaszolva a szakember.

A Magyar Látszerészek Szövetségét is képviselő Rósa Gergely óva intett mindenkit a bevásárlóközpontokban kapható, olcsó és gyakorta silány minőségű szemüvegek vásárlásától. "A legtöbb embernek nem egyforma mértékben romlik a két szeme, így a két lencse között is lehet némi dioptria-különbség, nem beszélve arról, hogy a szakember által készített szemüveg valóban személyre szabottan, a saját szemállásunkhoz igazítva készül" - mondta.

"Igaz, hogy a néhány száz forintos eszközökkel nem tudja felvenni a versenyt, de hosszú távon számos további szemkárosodást és egyéb, ezzel összefüggő szövődményt - például krónikus fejfájást - kerülhetünk el egy megfelelően elkészített szemüveggel
."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.