Macula degeneratio miatt vesztette el a látását

Azt mondták, nincs tovább - aztán mégis látni kezdett a vak férfi

A mai orvostudomány által gyógyíthatatlannak minősített kór támadta meg a 46 éves brit férfi szemét, aminek következtében fokozatosan megvakult. Aztán váratlanul visszatért a fény.

2013.02.26 13:15ma.hu

Ha valakinél manapság macula deneratiót állapít meg a szemorvos, az az orvostudomány jelen állása szerint egyet jelent a lassú, de biztos megvakulással: az, hogy be fog következni, nem kérdés, csak az, hogy mikor. Így járt az angliai Halifaxban élő Paul Hill, aki tíz évvel ezelőtt szembesült a lesújtó diagnózissal, és hiába keresett fel több specialistát is, tehetetlenül tárták szét mindannyian a karjukat, mondván, ez a betegség gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan, törődjön bele a megváltoztathatatlanba.

Így aztán Paul Hill nem tehetett mást, mint tíz éven keresztül szorgalmasan járt a kezelésekre, melyek során a szemébe adott injekciókkal próbálták lassítani a folyamatot, de tavaly áprilisra bekövetkezett az, amitől mindvégig félt: központi látását teljesen elvesztette, csak a periférián látott néhány részletet a világból, de azt is erősen homályosan. Az orvosok ekkor már csak annyit tudtak neki javasolni, nyilváníttassa magát hivatalosan is vaknak.

Mivel azonban Paul Hillnek két gyermekről kell gondoskodnia, nem akarta feladni, és állását úgy tudta megtartani, hogy megtanulta a szeme sarkából szemlélni a dolgokat, sőt, még számítógépes munkájáról sem kellett lemondania, mindössze egyre nagyobb és nagyobb méretűre kellett állítania a képernyőn a betűket. Egészen szeptemberig, amikor munkaadója úgy döntött, leépítésre van szükség és elküldte a definíció szerint már vak férfit.

A pechszéria azonban váratlanul megfordult: egy hónappal később Paul maga is megdöbbent, amikor felfedezte, hogy megint kezd "középen" látni. Persze a látása nem egyik pillanatról a másikra tért vissza és még mindig nem tökéletes minden, de napról napra többet és élesebben lát, amire még az orvosok sem találnak magyarázatot. A "vak" férfi viszont mosolyogva jegyezte meg: "végre látom a fényt az alagút végén - szó szerint!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.