Önértékelési zavar

Ha kövérnek érezzük magunkat, az sokkal rosszabb, mintha azok is vagyunk

A magukat kövérnek képzelő fiatalok életminősége rosszabb azokénál, akik valóban túlsúlyosak.

2008.06.25 16:58medipress.hu

Ezt a következtetést vonta le a Robert Koch Intézet által a gyermekek és fiatalok körében végzett egészségügyi felmérése (KiGGS), melyet Barbel-Maria Kurth és Ute Ellert adott közre a Deutsches Ärzteblatt International legfrissebb számában. A KiGGS-tanulmány során csaknem hétezer 11 és 17 év közötti fiút és lányt mértek meg, és kérdezték ki őket a testalkatukkal kapcsolatban.

Mindegyikük kitöltött egy kérdőívet az életminőségére vonatkozóan is. Az elemzések azt mutatták, hogy a fiatalok nagyjából háromnegyede normál testsúlyú. A lányok majdnem 55 %-a, míg a fiúknak csak a 36 %-a vélte úgy, hogy túl kövér, pedig mindössze 18 %-ukról lehetett elmondani, hogy valóban túlsúlyos. Az életminőség rosszabb a túlsúlyos fiatalok esetében. Ez nagymértékben kapcsolódik az önértékeléshez. Ha úgy vélik, hogy túlságosan kövérek, azzal romlik az életminőségük a valóságos testsúlyuktól függetlenül, különösen a lányok esetében.

Ha normálisnak érzik a testsúlyukat, akkor a normális súlyú gyerekekével megegyező az életminőségük, még akkor is, ha a testsúlyuk valójában a normálistól eltér. A magukat kövérnek tartó fiatalok száma sokkal nagyobb ütemben növekszik, mint azoké, akik valóban elhízottak.

Egy kapcsolódó cikkben Johannes Hebebrand rámutatott, hogy a fiatalokra meglehetős társadalmi nyomás nehezedik, hogy maradjanak vékonyak. Szerinte figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek 40 %-a gondolta, hogy a testsúlya normális, a sovány ideálkép és a kövérek megbélyegzése ellenére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.