Évente 250 ezer férfi hal meg prosztatarákban

A sugárterápia visszatérő prosztatarák esetén is hatásos

A sugárterápia javítja azoknak a férfiaknak a túlélését, akiknek a műtét után kiújul agresszív prosztatarákja - állítják amerikai kutatók.

2008.06.25 08:34MTI

A prosztatarák kiújulását követő két éven belül alkalmazott sugárterápia kétharmadával csökkentette a halálozási kockázatot azokhoz képest, akik nem kapták ezt a kiegészítő kezelést - közölte Bruce Trock, a baltimore-i John Hopkins Egyetem munkatársa a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklapban megjelent tanulmányában. Világszerte évente 780 ezer új prosztatarákos esetet találnak, és 250 ezer férfi hal meg ebben a tumorfajtában. Időnként nagyon lassan növekszik, és nem igényel azonnali kezelést. 

Az esetek 30-40 százalékában a műtét önmagában elég ahhoz, hogy megakadályozza a tumor visszatérését. Bruce Trock csoportja 635, műtét után kiújult, agresszív típusú prosztatarákkal élő amerikai férfi egészségügyi adatait elemezte. Közülük 397-nél nem alkalmaztak kiegészítő terápiát, 160-an sugárterápiát kaptak, 78-an pedig sugár- és hormonterápiát egyaránt. 

Mintegy hat év elteltével azoknak a férfiaknak, akiknél sugárterápiát alkalmaztak, 86 százalékos esélye volt a tízéves túlélésre, míg azoknak, akik nem kaptak sugárterápiát, 62 százalékos. A kutatókat is meglepő módon azoknak a túlélési esélyeit javította a legnagyobb mértékben a sugárterápia, akik tumorja a leggyorsabban növekedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.