Prosztatájukba ültetik be a tumort

A testmozgás rossz hatással van a prosztata rákra?

Amerikai kutatók új tanulmánya megmutatta, hogy azoknál a kísérleti egereknél akiket rendszeresen tornáztattak, a prosztata tumor sokkal gyorsabb növekedést mutatott, mint azoknál, akik nem végeztek rendszeres testmozgást. Ez az eredmény arra enged következtetni, hogy a tornagyakorlatok növelhetik a véráramlást a tumorban.

2008.04.18 10:03medipress.hu

A kísérltünk eredményei lehetővé tehetik, hogy a jövőben jobban és hatékonyabban kezelhessük a prosztata rákban, és más rákban szenvedő betegeket.” – mondta Lee Jones, a kutatás vezetője, és az amerikai Duke Egyetem professzora. A kutatás során, 50 egér lágyékába ültették be a prosztata tumort, majd egyik felüket olyan ketrecbe tették, ahol volt egy kerék, amiben kedvükre futhattak, másik felüket pedig olyanba, amiben nem volt. 

Mindegyikük ugyanazt ette. A sportoló egerek naponta megközelítőleg fél km-et futottak minden nap. Jones elmondta: “Azoknál az egereknél, akik mozoghattak, kétszer olyan gyors prosztata tumor nöekedést figyeltünk meg, mint azoknál akiknek nem volt meg a lehetőségük a mozgásra.” Az alacsony véráramlás elérése a tumorban talán segítene a kezelésben, és így a kemoterápiás sugárzást is jobban meg lehetne osztani. 

A tudósok most egy megerősítő kutatást folytatnak szitén egereken, akiknek már közvetlenül a prosztatájukba ültetik be a tumort, így érve el egy jobb szimulációját az emberi prosztata ráknak. A kutatók egyelőre óva intik a férfiakat attól, hogy abbahagyják a testmozgást azért, mert attól félnek, hogy kialakul, vagy rosszabodik prosztata rákjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.