Láss zölden!

Pénztárcakímélő praktikákkal gyarapodtak a nyugdíjasok

Az érdeklődők számos hasznos információval gazdagodhattak az áram, gáz, víz aktuális fogyasztói áráról, a szennyvíz és a hulladékszállítás költségeiről.

2013.03.04 07:32ma.hu

Pénztárcakímélő, rezsicsökkentő praktikákkal látta el a megye nyugdíjasait a Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége (TESZ) által működtetett Zöld Tanácsadó Iroda.

A szakemberek a környezettudatosság jegyében szervezett „Láss Zölden” szemléletformáló előadássorozattal összesen 16 idősszervezetet kerestek fel.

A tudatos életmóddal és energiagazdálkodással akár 30 százalékkal is csökkenhetnek a háztartások költségei. Nem meglepő, hogy komoly érdeklődés kísérte a „Láss Zölden” program részeként a nyugdíjasok körében indult szemléletformáló kampányt.

Az érdeklődők számos hasznos információval gazdagodhattak az áram, gáz, víz aktuális fogyasztói áráról, a szennyvíz és a hulladékszállítás költségeiről. Sőt, azt is megtudhatták, mennyi áramot fogyasztanak a háztartásokban fellelhető elektromos készülékek, így az energiacímkék jelentőségére is felhívták a figyelmet. Komoly meglepetést okozott az idős korosztálynál az a tény, hogy a kevésbé energiahatékony háztartási berendezések akár másfélszer több áramot is fogyaszthatnak, mint a magasabb energiaosztályba tartozó új eszközök.

A szemléletformáló kampány során tippeket kaptak az idősek arra is, hogyan csökkenthetik az energiafelhasználást a különböző háztartási munkák során. Így például egy 400 watt összteljesítményű csillár helyett hatékonyabb megoldást jelenthet a gyengébb háttérvilágítás mellett alkalmazott kis fogyasztású, helyi fényforrás – halogén spot vagy LED-lámpák alkalmazása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.