Eljött a hóerődök kora

Mire jó a hóesés? - videóval!

Amíg a felnőttek többsége bosszankodva, addig a gyerekek inkább örömmel fogadják a téli havazást. Nincs is jobb program az iskola után, mint fergeteges hócsatákat vívni a környék magoncaival.

2013.01.15 11:23Konrád - ma.hu

De mint minden háborúban, az ilyen havas harcok esetében is igen komoly szerepet kap a támadás mellett a védekezés is. A második világégés legnagyobb összecsapásait is felülmúló, gigász hóháborúk egyik leghasznosabb építménye a hóerőd, ami hatalmas előnyt nyújt a benne védekező harcosoknak.

Sajnos/szerencsére hazánkban ritka az igazán komoly havazás, úgyhogy egy jó erőd megépítése komoly fizikai munkát igényel. Akár iglut, akár négyzet alapú erődöt, akár csak egy egyszerű mellvédet akarunk felhúzni, mindenképpen érdemes - akárcsak az igazi épületek esetében - jól elkészített téglákkal dolgozni - jelen esetben hóból. Ezeket az építőelemeket kötésben kell egymásra helyezni, hogy a védelmi vonal stabil legyen.

Ahelyett, hogy kézzel állnánk neki a téglakészítésnek, érdemes kicsit körülnézni a lakásban. A hűtőtáska például kimondottan nyáron használatos, jó eséllyel a kamrában vagy a pincében árválkodik üresen, várva a strandidőszakot. Itt a jó alaklom, hogy szezonon kívül is használatba vegyük, hiszen ha havat lapátunk bele, majd később kiszedjük azt, remek hótéglákat kapunk. Hasonlóképpen felhasználhatóak a nagyobb műanyag tárlóedények is, az a lényeg, hogy az alakjuk megfelelő legyen.

Amellett, hogy gépesítjük a folyamatot, még egy előnye van az ilyen edényeknek. Mégpedig az, hogy ha nem esett túl nagy mennyiség hóból, akkor segítségükkel akár messzebbről is kényelmesen hordozhatjuk a vár alapanyagát. Ha többen dolgozunk össze, egészen gyorsan felépül a mindennek ellenálló erődítmény.

Miután a falak állnak, érdemes megerősíteni a szerkezetet, méghozzá némi víz segítségével. Az ugyanis megfagyva erős védőréteget képez erődünk falán. Nem szabad azonban túl meleg vizet ráönteni és a mennyiséggel, valamint azt eloszlással is vigyázni kell. A legjobb módszer talán egy permetező megtöltése hideg vízzel, amit fokozatosan spriccelünk rá. Így nem olvad el a fal és a védőréteg egyenletesen alakul ki rajta.

Művészi érzékkel megáldott hóharcosok csinosítgathatják az erődöt akár kívül, akár belül. Utolsó feladat a muníció felhalmozása. Akár előre készítjük el a hógolyókat, akár csak havat hordunk a védfalak mögé, legyünk biztosak abban, hogy egy elhúzódó állóháborút is lőszerhiány nélkül tudjunk végigharcolni. A mellékelt videó némi vizuális segítséget is nyújt a Hómíves Kelemeneknek. Juliskát lehetőleg ne falazzuk be a várba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.