Havazás - Összefoglaló

Országszerte több mint 160 műszaki mentésre volt szükség

A havazás miatt több mint 160 műszaki mentésre volt szükség hétfőn országszerte, a fővárosi tömegközlekedésben is komoly fennakadások voltak. Az előrejelzések szerint a havazás átmenetileg megszűnik, de a hét második felétől ismét vastagodó hótakaróra kell számítani.

2013.01.14 22:30MTI

A katasztrófavédelem a legtöbb riasztást a fővárosból, Fejér, Veszprém és Zala megyéből kapta. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Hajdu Márton az MTI-nek elmondta: a közlekedésben jellemzően az okozott problémát, hogy az elakadt járművek, keresztbe fordult kamionok, buszok torlódást okoztak. Komoly fennakadást okozott még, hogy egy ideig a szlovén és a horvát határon nem engedték át a kamionokat.
   
Közlése szerint a legsúlyosabb baleset a 83-as főúton, Farkasgyepűnél történt, ahol egy menetrend szerint közlekedő busz az oldalára borult. Három embert a helyszínről kórházba vittek. Az ajkai Magyar Imre kórház ügyeletes orvosa hétfő este az MTI-nek azt mondta: a buszbaleset sérültjei jól vannak, csak egyiküket kell kórházban megfigyelni.
   
A fővárosban a közösségi közlekedésben a hajnali óráktól fennakadások voltak a havazás miatt. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója sajtótájékoztatón azt mondta, ennek oka az volt, hogy a reggeli csúcsidőben is folyamatosan havazott, a hókotró autók is elakadtak a dugókban, a váltókat pedig eltömítette a lehullott hó.
   
Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője az MTI-nek azt mondta, a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján kevesebb, legfeljebb öt centiméteres hóra számított a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Reggel 6 órakor derült ki, hogy az előre jelzett öt centiméternél jóval több hó hullott az éjjel, így több járműre lesz szükség, ezért az összeset munkába állították. Hozzátette: nem biztos, hogy a teljes járműpark megbirkózott volna a hóval az éjjel, mert a sózás a folyamatos havazás miatt hatástalan volt.
   
Az Országos Meteorológia Szolgálat hétfő este közölte: vasárnap reggeli előrejelzésükben a főváros térségére a bizonytalan időjárási helyzet miatt még öt centiméter körüli friss hó mennyiséget vártak hétfő reggelig. Az újabb információk alapján azonban vasárnap délután frissítették előrejelzéseiket, amelyekben jelezték, hogy hétfő reggelig öt centimétert meghaladó hómennyiségre is számítani lehet. Vasárnap esti előrejelzésükben pedig már azt közölték, hogy akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat.

Rogán Antal V. kerületi polgármester arra kérte a kerület közterület-felügyeletét, hogy a hóhelyzetre való tekintettel hétfőn függessze fel a parkolás ellenőrzését és pótdíjazását. A Ferencvárosi Parkolási Kft. is felfüggesztette a parkolás ellenőrzését és a pótdíjazást, Bácskai János helyi polgármester javaslatára. A BKK járatait hétfő éjfélig térítésmentesen lehet használni, miután Tarlós István főpolgármester erre engedélyt adott.
   
A Liszt Ferenc-repülőtér működésében nem okozott nagyobb fennakadást a havazás, bár az időjárás miatt több járat is késve érkezett Budapestre. A Budapest Airport Zrt. közölte, hogy a téli szolgálat munkatársai, gépkezelői és speciális járművei megfeszített tempóban dolgoztak a pályákon.
   
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő délután az MTI-vel azt közölte: az ország közútjain folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei, de több útszakaszon továbbra is téliesek az útviszonyok, a havazást országszerte eső, ónos eső váltotta fel.
   
A BKK hétfő esti tájékoztatása szerint rövidített útvonalon közlekedik néhány buszjárat, mert megint havazik a budai hegyekben.   
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő esti adatai szerint több helyen is több mint 20 centiméteres a hó. A szolgálat térképe szerint a Dunántúlon nagyobb a hó. Vas megyében, valamint a Balaton keleti csücskénél 22 centiméteres hóvastagságot mértek, Heves megyében 23 centiméterest. A fővárosban 8 centiméteres a hóréteg.
   
A meteorológiai szolgálat hétfő este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: éjszaka a Nyugat-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegység nyugati felén további 5-15 centiméter friss hó várható. A Nagykanizsa-Budapest-Eger vonal mentén kedd reggelig átmenetileg gyenge ónos esőre is számítani kell. Az ország többi részén az eső lesz a jellemző.
   
Kedden napközben a csapadékzóna az északkeleti megyékre helyeződik át, s akkor ott is már csak eső valószínű. A hét közepéig nagyrészt eső valószínű, de a hét második felében csökkenő hőmérséklettel ismét havazásra, vastagodó hótakaróra kell számítani - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.