Olaszországban

Házasság, család, gyermek, életmód: érvényesülnek az európai trendek

Az olasz társadalom életében történő változásokat foglalta össze számokban az Istat olasz statisztikai hivatal hétfőn közölt felmérése.

2012.12.18 22:59MTI

2011-ben az olasz házasságok 60,2 százalékát továbbra is templomban tartották, de miközben Dél-Olaszországban az egyházi esküvők aránya meghaladta a 76 százalékot, az olasz csizma középső részén a pároknak már csak 50,1 százaléka ment az oltár elé. Olaszország északi részén pedig a polgári esküvők (51,7 százalék) első alkalommal meghaladták a templomiakat.

A felmérés szerint tavaly közel 209 ezer esküvőt kötöttek a 60 milliós Itáliában, kilencezerrel kevesebbet, mint 2010-ben. Ezzel egy időben több mint 88 ezer házaspár jelentette be a bíróságon a különélést, 54 ezer pár pedig elvált.

A népességszaporulat 1,42 gyermek volt anyánként. Ennél csak Romániában, Litvániában és Magyarországon volt alacsonyabb - utóbbiban 2011-ben 1,24 - a demográfiai növekedés. Az első gyermek vállalásakor az olasz édesanyák átlagéletkora 31,1 év, amely Európában a legmagasabb.

Ezer nőből közel 8 vetette el gyermekét. A bevándorló nők között magasabb, 33 százalékos volt az abortuszok aránya. Az utóbbi harminc év alatt azonban 31 százalékkal nőtt a spontán vetélés az olasz édesanyák között, akik egyre idősebb korban szülnek.

Az olasz nők 48,5 százaléka nem dolgozik. Dél-Itáliában tíz nőből hatnak nincs munkája.

Ami a várható életkort illeti, az olasz férfiak 79,4, a nők pedig 84,5 évig élnek, és az olaszok 70 százaléka megfelelőnek ítéli saját egészségét.

Miközben az olasz társadalom lassan, de fokozatosan változik, vannak változatlan olasz szokások: tavaly tíz olaszból hét továbbra is autóval járt a munkahelyére, és az olaszok 74 százaléka - bárhol is dolgozzon - otthon ebédelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.