Őröljünk a karcsúságért

Kicsi a bors és fogyaszt

A kutatók végre megtalálták a régóta keresett választ a kérdésre, miért hatékony fogyasztószer a feketebors.

2012.12.18 12:44Konrád - ma.hu

Egyes tudósok szerint a jótevő nem más, mint a feketebors jellegzetes csípős ízét adó piperin, mivel amellett, hogy finommá varázsolja a borsos ételeket, blokkolja a zsírsejtek kialakulását is. Soo-Jong Um és Ji-Cheon Jeong kollégáikkal tisztában voltak azzal, hogy a bors csökkenti a vér zsírszintjét és más pozitív élettani hatásai is vannak.

A feketeborsot és a cserjét, amin megterem, már évszázadok óta használják a kelti orvosok a bélbetegségek, fájdalom, gyulladás, és más betegségek kezelésére. Dacára annak, hogy a bors ilyen régóta játszik fontos szerepet az orvostudományban, a kutatók eddig keveset tudtak arról, miképpen van hatással a piperin a legmélyebb molekuláris szintekre.

A frissen elvégzett kutatás során a szakemberek laboratóriumi tanulmányok és a számítógépes modellezések segítségével rájöttek, hogy a piperin azoknak a géneknek az aktivitására van hatással, amik az új zsírsejtek kialakulását irányítják.

Mindemellett az is elképzelhető, hogy a piperin olyan anyagcsere-láncreakciót indít el, ami más módokon is ellenőrzés alatt tartja a zsírt. A csoport szerint eredményeik hatására a piperint és a feketebors kivonatot szélesebb körben is felhasználhatják a túlsúly és a hozzá kapcsolódó betegségek elleni harcban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.