Chili, feketebors, gyömbér-zsírégetők a konyhából

A csípős étel némileg gyorsítja az anyagcserét

A hideg tél során gyakrabban kaphatunk kedvet melegítő és serkentő hatású, csípős ételekhez. Az emberek régóta hisznek benne, hogy a csípős ételek serkentik az anyagcserét.

2010.06.09 07:32ideal.hu

Ezt az állítást már sokszor vizsgálták, és a legtöbb teszt kimutatta, hogy a testhőmérséklet növelkedésekor valóban gyorsul a metabolizmus, bár még bizonytalan, hogy pontosan milyen mértékben, és mennyi időre. A leginkább "felforrósító" anyag a chiliben található capsaicin, amelynek hatására az étkezést követően meglepően sok kalória ég el. Hasonló hatása van a feketeborsnak és a gyömbérnek is.

Az eddigi eredmények alapján kijelenthető, hogy egy tányérnyi chilis étel átlagosan 8%-kal gyorsítja fel az anyagcserét, ami szinte elenyésző növekedésnek tekinthető. A csípős ételek viszont a jóllakottság érzését is erősítik. Kanadai kutatók felfedezték, hogy ha csípős előételeket fogyasztunk, a további fogásoknál mintegy 200 kalóriával kevesebbet veszünk magunkhoz.

A capsaicin tehát étvágycsökkentőnek is tekinthető. Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a csípős ételek súlyosbítják a fekélyes és gyomorégéses tüneteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.