Egészségesebb ételeket kéne enniük

Cukrosok Srí Lankán a buddhista szerzetesek

Több zöldséget és kevesebb cukrot kell tartalmazniuk azoknak az ételeknek, amelyeket a Srí Lanka-i buddhisták adományoznak a szerzeteseknek.

2012.12.17 22:03MTI

A szigetország egészségügyi minisztériuma vasárnap tette közzé azokat az iránymutatásokat, amelyek figyelembevételével az ország buddhista szerzetesei egészségesebben étkezhetnek. Minderre azért volt szükség, mert a mintegy 40 ezer szerzetes felét fenyegeti a diabétesz.

A minisztérium közlése szerint a szerzetesek naponta átlagosan 12 teáskanálnyi cukrot fogyasztanak az étkezésekhez, ezt a mennyiséget kell 8 kanálnyira csökkenteniük és emellett sóból is kevesebbet használhatnak.

A 20 milliós ázsiai ország lakosságának nagy része buddhista. Hitük szerint a kekszek, sütemények és a több fogásból álló teljes étkezések adományozása jó karmát biztosít a szerzeteseknek mostani és túlvilági életükben is.

A hívőknek gyakran egy évvel korábban be kell jelentkezniük, ha főzni szeretnének a szerzeteseknek. Ezek az adományként juttatott ételsorok azonban - hiába készítik őket nagy körültekintéssel - túlságosan tartalmasak. Az új előírások szerint csak hosszúszemű rizst, valamint három adag zöldséget és két adag gyümölcsöt tartalmazhatnak a fogások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.