Franciaország kultikus negyede beindult

Felavatják Európa legnagyobb buddhista templomát

Európa legnagyobb buddhista templomát avatják fel vasárnap a párizsi agglomerációhoz tartozó Bussy-Saint-Georges-ban: ez lesz a 2013 végéig egy másik pagodát, egy zsinagógát, egy mecsetet és egy örmény kulturális központot is magával foglaló kultikus negyed első épülete.

2012.06.23 08:40MTI

"Ez a tajvani pagoda modern, semleges építészeti stílusú épület, amely jól illeszkedik a városképbe, mivel úgy vélem, hiba lenne a mi kultúránkban stílusmásolatokat előállítani" - mondta Hugues Rondeau, a francia fővárostól harminc kilométernyire fekvő Bussy-Saint-Georges polgármestere.

A 2004-ben megkezdett kultikus és kulturális negyed épületeinek költségeit teljes egészében az érintett közösségek fizetik.

2013-ig egy laoszi buddhista pagodát, egy zsinagógát, egy mecsetet és egy örmény kulturális központot építenek a Fo Kuang San (Fo Guang Shan) tajvani pagoda mellé.

"A világiság egy megválasztott hivatalnok számára annyit jelent, mint megérteni, elfogadni és megpróbálni megszervezni a vallásosságot. Ezért is kezdtünk ebbe az Európában egyedülálló beruházásba, hogy minden állampolgár számára lehetővé tegyük, hogy szabadon, egymással kommunikálva és egymást tisztelve élje a vallását egy, a városra nyitott létesítményben" - mondta a polgármester.

A tajvani pagodát vasárnap avatják fel, a nagyközösség előtt július 1-jén nyílik meg. A 7000 négyzetméter területű templomban külön van a vallásgyakorlás, illetve a kulturális tevékenységek számára fenntartott tér, és egész Európából várják a buddhistákat.

Az imateremben Buddha 8 tonnás, öt méter magas szobra trónol, amelyet mianmari (burmai) terméskőből faragtak, és Tajvanon díszítettek fel.

Miaoda, a Fo Kuang San társaság képviselője szerint a templom kapacitása 1100 fő. Mint mondta, hasonló létesítményre "már 20 éve várnak Franciaországban".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.