WHO

Ételeink zsírtartalmának csökkentése a legjobb út a karcsúság felé

Ételeink zsírtartalmának csökkentése a leghatékonyabb módja a karcsúság hosszútávú megőrzésének és a súlycsökkentésnek - állapították meg brit kutatók az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott tanulmányukban.

2012.12.08 12:14MTI

Az elemzésben 33 klinikai próba adatait tekintették át, amelyekbe összesen 73 589 férfit, nőt és gyereket vontak be Európában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon. A kutatók szerint az étel zsírtartalmának mérséklése mellett úgy fogytak átlagosan 1,5-2 kilogrammot az emberek, illetve csökkentették koleszterinszintjüket és derékbőségüket, hogy közben semmiféle speciális diétát nem követtek, elfogyasztott ételeik mennyisége nem változott.

A tanulmányt végző kutatók kiemelték, hogy első alkalommal igazolódott be, hogy fogyási szándék nélkül is eshet az emberek testsúlya. "Amikor az emberek kevesebb zsírt ettek, a súlycsökkenés figyelemreméltóan következetes volt, szinte minden tanulmányban megfigyeltük" - emelte ki Lee Hooper kutatásvezető, a Kelet-Angliai Egyetem orvosi karának munkatársa.

A zsír visszafogásának köszönhetően elért súlyapadás ráadásul tartósnak bizonyult, legalább hét évig tartották az elért testsúlyt az érintettek.

A WHO szakemberei szerint a szélütés, szívroham és más kardiovaszkuláris betegségek szedik a legtöbb áldozatot világszerte, évente több mint 17 millió emberéletet követelnek. A túlsúly és az elhízás számos betegség kockázatát növeli, köztük egyes ráktípusokét, a szív- és érrendszeri betegségekét és a szélütését is.

A tanulmányt a British Medical Journal című brit orvosi folyóiratban ismertették a szerzők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.