Gyógyszerészi gondozás

Vérnyomást mérhetnek a patikákban

A közeljövőben elkészülhet a gyógyszerészi gondozás teljes körű szabályozása, amelyről már előrehaladott tárgyalásokat folytatott az Egészségügyi Minisztérium és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - írta a szombati Népszava.

2008.06.07 12:31Népszava

Kísérleti jelleggel egyelőre félezer patikában érhető el Magyarországon a gyógyszerészi gondozás, de a közeljövőben egyre több helyen találkozhatnak a betegek azzal, hogy igény szerint megmérik a vérnyomásukat, a vércukor- vagy a koleszterinszintjüket - olvasható a cikkben. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint ugyanakkor ez csak egy része a patikák nyújtotta többletszolgáltatásnak. 

A lapnak nyilatkozva Horváth Tamás nagyon fontosnak mondta azt is, hogy kollégái folyamatos együttműködést alakítsanak ki az emberekkel, ellenőrizve, hogy rendszeresen szedik-e az orvos által felírt és beállított gyógyszereket, hogy így is segítsék a terápia hatékonyságát. A gyógyszerészi gondozás - ahogy a Népszavának kifejtette - szerinte azt a "hézagot" tölti be, ami az orvostól való távozás utántól a gyógyulásig tart Az e szolgáltatást jelenleg nyújtó patikák még egy modellkísérlet résztvevőiként vállalták a pluszmunkát, amelyet ideiglenes engedéllyel végezhetnek - ez ugyan júliusban lejár, de meghosszabbítható.
 
A tervek szerint a közeljövőben minisztériumi rendeletben határoznák meg, milyen feltételekkel lehet gyógyszerészi gondozást nyújtani. Ez nem jelenti azt, hogy a szolgáltatás mind a 2.200 magyarországi patikában elérhető lesz, de a gyógyszertárak mindegyike lehetőséget kap majd erre a munkára - értesült a Népszava.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.