A rántotta a legjobb reggeli

A tojásban a titok?

Úgy tűnik mégsem olyan ördögtől való étel a tojás, hiszen a kutatók megállapították, segíthet a fogyókúrában.

2012.11.04 10:40ma.hu

Rántotta, lágy- és tükörtojás esetleg egy sajtos omlett - régebben a tojás valamilyen formában szinte minden reggel az asztalra került. De mióta kiderült, hogy sok koleszterint tartalmaz, egyre kevesebb tojást esznek az emberek, vagy ha mégis, akkor is csak a fehérjét.

Ám egy nemrég készült brit tanulmány szerint a tojásfogyasztás segíthet megőrizni a karcsú alakot, vagy jó hatással lehet a fogyókúrára. Hogy miért? Mert a tojás képes tovább teltségérzetet adni, mint más reggelire fogyasztott ételek, ezzel csökkentve a napközbeni nassolást. Tehát a tojást teljes mértékben elutasító, egészségtudatos étkezés nem biztos, hogy jó gondolat.

Bármi, ami sok fehérjét tartalmaz, jobban megtömi a hasunkat, ezért ha proteinben gazdag reggelit fogyasztunk, napközben kevesebb kalóriát fogunk bevinni. A tojásban megtalálható leucin fontos szerepet játszik az izmok fehérjeszintézisében, ráadásul a tojásfehérje, amellett hogy laktató, kevés kalóriát tartalmaz, ezért segíthet a fogyásban.

Ami a koleszterint illeti, arra azért valóban oda kell figyelni. Egy tojás a sárgájában átlagosan 212 milligramm koleszterint tartalmaz. Az ajánlott napi koleszterin bevitel pedig 300 milligramm. Ha nagyon sok tojássárgáját fogyasztunk, az valóban megnöveli a koleszterinszintet, de a kutatók megállapították, hogy heti négy tojás elfogyasztása még nem növeli a szívbetegségek kockázatát. De, aki biztosra akar menni, fogyassza csak a fehérjét, ami koleszterinmentes.

Mindazonáltal, nem szabad teljesen kihagyni a tojást az étrendből A sárgája ugyanis a koleszterin mellett rengeteg telítetlen zsírt és fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Éppen ezért időnként érdemes egy “sárgás” rántottát is készíteni. Aki nagyon szereti, akár napi egy tojássárgáját is elfogyaszthat, ha kicsit aktívabb életet él. Azok a felnőttek, akik idejük nagy részét ülve töltik, ne fogyasszanak heti 4-5 tojásnál többet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.