A tejnél bevált

Tojással kezelték gyerekek tojásallergiáját

Javulás érhető el gyerekek ételallergiájában, sőt visszafordítható a tojásallergia, ha egészen apró adagokban emelik a tojásszármazékok arányát az ifjú páciensek étrendjében - állapították meg amerikai kutatók.

2012.07.19 19:44MTI

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban ismertetett kísérleti tanulmányba 55 tojásallergiás gyereket vontak be az Észak-Karolinai Egyetem kutatói.

Huszonkét hónapos kezelés után a gyerekek háromnegyede allergiás reakció nélkül tudott megenni két tojást valamilyen formában tartalmazó ételt. A mindennapi tojásos kezelést elhagyva, egy hónappal később újra tesztelték a páciensek ételallergiáját: 28 százalékuk még ekkor is reakció nélkül ehetett tojást, ezért őket már allergia nélkül élőnek tekintették.

Átlagosan a kisgyerekek több mint 2 százalékát érinti a tojásallergia. Többségük kinövi azt 4-5 évesen, de legkésőbb kamaszkorára, ám a gyerekek 10-20 százaléka soha nem tud megszabadulni ettől a típusú ételallergiától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.