Tudósoknak kellene

Küldjünk postán székletmintát, ha utazunk

Antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kutatásához kérnek segítséget holland tudósok.

2012.11.03 11:29MTI

Három hollandiai egyetem arra kéri utazók ezreit, hogy postán küldjenek nekik székletmintát: a sajátos küldemények az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokról folytatott kutatást segítik - jelentette be pénteken a tanintézmények egyike.

Amikor beoltatják magukat az elutazás előtt, arra kérjük az együttműködésre kész utazókat, hogy a visszatérésük után egy éven át küldjenek nekünk postán székletmintát - mondta el az egyik kutató, Jarne van Hattem.

A hét elején az amsterdami, rotterdami és maastrichti egyetem klinikája által indított kutatás keretében több mint 2000, főként Ázsiában és Afrikában járt személy székletmintáit vizsgálják meg - mondta el a kutató.

Hollandiában igen szigorú szabályai vannak az antibiotikumos kezeléseknek, mert attól tartanak, hogy rezisztens baktériumok alakulnak ki. Ennek ellenére nőtt az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok okozta bélfertőzéses megbetegedések száma.

Jarne van Hattem szerint a kutatók arra keresik a választ, hogy a rezisztens baktériumok az utazókkal kerülnek-e az országba, és átadják-e azokat nem utazó családtagjaiknak.

Az önkéntesek, akinek az év során 3-6 mintát kell küldeniük, megkapják a mintavételhez szükséges felszerelést. A mintát "biztonsági" tasakba zárják, mielőtt elpostázzák a rotterdami Erasmus egyetemre.

A kutató szerint hasonló kutatást már Svédországban és Ausztráliában is folytattak, de jóval kevesebb résztvevővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.