Staphylococcus aureus

Csimpánzokat fertőz a veszélyes emberi baktérium

A védett afrikai helyeken élő csimpánzok az utóbbi időben emberi baktériumok gyógyszereknek ellenálló törzseivel fertőződtek meg - közölték amerikai kutatók.

2012.08.22 21:30MTI

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a megfertőzött csimpánzok más majmoknak is átadhatják a veszélyes kórokozót, ha visszaengedik őket a vadonba, illetve a kórokozó még veszélyesebb formában ugorhat vissza az emberre.

A Staphylococcus aureus baktériumot a tesztelt állatok több mint felénél, 36 csimpánzban találták meg egy-egy zambiai és ugandai védett területen. Az amerikai Emory Egyetem közleménye szerint az esetek egy része multidrogrezisztensnek bizonyult, vagyis a kórokozó többféle antibiotikummal szemben is ellenálló volt (MRSA baktérium).

Mint Thomas Gillespie, a tanulmány egyik szerzője elmondta, meglepetésként érte őket az állatokból kimutatott rezisztens törzsek elterjedtsége.

Az MRSA-fertőzés embernél fájdalmas bőrtüneteket okoz, de átterjedhet más testrészekre is, ahol életveszélyes állapotot, szepszist idézhet elő. A kutatók szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 18 ezer ember hal meg MRSA-fertőzés következtében.

Arra egyelőre nincsenek adataik a szakembereknek, hogy a kórokozó miként terjedne a vadon élő csimpánzok között, de úgy vélik, hogy az állatok szabadon engedése előtt figyelembe kellene venni ennek kockázatát is.

"A csimpánz egyfajta inkubátorként szolgálhat, ahol a kórokozó adaptálódik és továbbfejlődik, és talán visszaugrik az emberre virulensebb formában" - idézte Gillespie figyelmeztetését az egyetem közleményéből a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
(http://news.yahoo.com/deadly-human-bacteria-now-infects-chimps-231109241.html)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.