Ellenőrnek kell megmutatni

A vadon termő gomba halálos is lehet

Az elmúlt napokban több halálos kimenetelű gombamérgezés is történt, ezért kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszunk, az emésztőszervi megbetegedésben szenvedőnek, idős, beteg embernek és kisgyermeknek pedig ne is adjunk gombás ételt!

2012.10.27 13:22ma.hu

A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák.

Megszaporodott az olyan gombavizsgálati kérelmek száma, amikor ehető gombafajok fogyasztása után jelentkező megbetegedést kell tisztázni, mert a rosszul elkészített, vagy idős, beteg embernek és kisgyermeknek adott gombás étel fogyasztása emésztőszervi tünetekkel járt. A nagy őzlábgomba, a pereszkék és a gyűrűs tuskógomba ehetők, de például rántva a nem kellő átsütés, hőkezelés miatt okoznak emésztőszervi tüneteket.

A napokban hat ilyen esemény kapcsán került a NÉBIH laboratóriumába vizsgálati anyag. Megbetegedések miatt az utóbbi hetekben a laboratóriumba küldött minták száma 86 db, melyből 44 mintában mérgező gombát mutattak ki a hatóság szakemberei. 15 alkalommal a nagy döggomba, 8 eseménynél világító tölcsérgomba volt a megbetegedés hátterében, valamint négy esetben előfordult karbolszagú csiperke és mezei tölcsérgomba is. A NÉBIH munkatársai diagnosztizáltak továbbá párducgalóca, és retekszagú kígyógomba mérgezését is. 2012-ben eddig összesen 6 mintából regisztrálták gyilkos galóca jelenlétét. Sajnos hat esetben kértek vizsgálatot a szabadban, füves területeken felügyelet nélkül hagyott gyermekek nyers gomba evése, kóstolása miatt.

Néhány további hasznos tanács:
• Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!
• 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!
• A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.
• Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök listája, továbbá a gyűjtők és fogyasztók figyelmébe ajánljuk a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.