A lyukacsos lábbeli sem jó a kertbe!

Gombababa: a legrosszabb cipők, amit nyáron viselhetsz!

Van valami, ami nem szerethető a tavaszban és a nyárban? Meleg az idő, süt a nap, akár mezítláb is járhatunk - de mi a helyzet a lábgombával?

2012.03.30 10:15ma.hu - Fotó: impactlab.net - crocsshoes.org

A tavaszi-nyári időszaknak is megvannak a kellemetlen hátrányai - bár a meleg időben könnyen öltözünk, sokszor elfeledkezünk arról, hogy szellőzésre ilyenkor a lábnak is nagy szüksége van...

Nem mindegy, milyen cipőt viselünk, könnyen összeszedhetünk egy rendkívül zavaró gombás fertőzést, mely nagyon nehezen múlik és fáj is.

Indiai kutatók megállapították, hogy akik rendszeresen dolgoznak például a kertben, és lyukacsos, műanyag cipőt viselnek, sokkal hajlamosabbak a csúnya körömfertőzésekre, lábgombára. Az állapotot elszíneződött, megvastagodott, hasadó köröm jellemzi.

Fotó: impactlab.net

Tipikusan akkor alakul ki ez az állapot, amikor megvannak hozzá a legjobb, azaz a párás, meleg körülmények - írja a Journal of Dermatology, Venereology and Leprology folyóirat.

Vagyis, a műanyag, kényelmes, de elöl zárt papucsokban, amelyeket zokni nélkül hordunk. Ezekben a műanyag klumpa szerűségekben a láb nem szellőzik, a bőr nem lélegzik megfelelően, a lábbeli a nedvességet magába zárja.

A gombás fertőzés megtámadja a lábujjakat és a körmöket is. Nemcsak elszíneződést, hasadást, pikkelyes bőrt és rossz lábszagot okoz, de nyomást gyakorol a körömágyra is, irritációt és fájdalmat okozva.

A talajban is vannak baktériumok, melyek ezeken a lábbeliken keresztül fertőzést okozhatnak: kifejezetten kedvelik a nedves környezetet és a csupasz bőrt. A nejlonharisnya viselése szintén problémás lehet.

Hogyan kerüljük el nyáron a gombás fertőzéseket?

- Viseljünk zoknit csukott cipőben. Ha zárt a lábbelink, akkor a pamut zokni viselése egyenesen kötelező, hogy elkerüljük a gombás fertőzéseket. Nemcsak felszívja az izzadtságot, de az esetleges sérüléseket, vágásokat is takarja, így kisebb a fertőződés esélye.

- Fontos a megfelelő higiénia. Ha kertészkedünk, hordjunk kesztyűt. Amennyiben ezt nem szívesen tesszük, minden alkalommal, amikor kezünk, lábunk földdel érintkezett, alaposan mossuk meg őket. A nyílt sérüléseinket, vágást az ujjunkon jól kötözzük be, fedjük le tapasszal!

- Áztassuk a lábunkat sóban, kertészkedés előtt és után is, ez ugyanis megelőzi a gombás fertőzések kialakulását. Keverjünk össze egy csésze Epsom sót 1 liter langyos vízzel és 10-15 percig áztassuk benne a lábunkat.

- Viseljünk egészségesebb cipőket! A zárt, de lyukacsos lábbelik nem a legjobb választások, ha kertészkedésről van szó vagy bármilyen munkáról, amikor fűvel, földdel érintkezik a lábunk. Különösen egy esős, sáros napon.

El kell kerülni a nedves környezet lábbal érintkezését, ahol a gomba növekszik. A zárt papucs javasolt a kerti munkákhoz, lyukak nélkül. A cél a láb szárazon tartása!

- Ha megtörtént a baj, gombás a lábunk, néhány természetes kezelést azonnal kipróbálhatunk:

- Alkalmazzuk az Epsom sós áztatást.
- Csepegtessünk néhány csepp teafa olajat a körmökre.
- Forraljunk fel 6 fekete tea filtert, hagyjuk a vizet kihűlni, és áztassuk ebben a főzetben a lábunkat 10-15 percet. A teában levő tannin segít a láb megszárításában.

Amennyiben mindez nem segít, kérjük orvos segítségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.