A sugárkezelés mellékhatásai

A gyógymód újabb betegséget okoz

Úgy tűnik, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásaként ellenálló és adaptív rák-őssejtek jönnek létre.

2012.10.03 09:59Konrád - ma.hu

A rákbetegségek két leggyakoribb kezelési módszerének hatására képződő őssejtekről úgy tartják, rendkívül adaptívan képesek új tumorokat létrehozni és kimondottan ellenállók a kezelésekkel szemben.

A felfedezés magyarázatot szolgáltathat arra, miért marad sokszor hatástalan a kemoterápia és a sugárkezelés a rák késői stádiumában, és rámutathat arra, hogy itt az ideje új kezelési stratégiák kidolgozásának.

Korábbi kutatások alapján nagyon úgy tűnik, hogy a rák őssejtek újabb tumorok kialakulását okozzák, és a kutatók szerint ez adhat magyarázatot arra, miért tér vissza a betegség, és miért terjed tovább a testben. Hozzátették, hogy az őssejtek “ős” mivolta miatt nagyobb eséllyel élik túl a kemoterápiai beavatkozást, mivel meggyógyítják a sérült DNS-üket és eltávolítják magukból a mérgeket, ezzel gyakorlatilag meggyógyítva önmagukat.

A rák-őssejtek eredete még vitatott. Az egyik lehetőség, hogy a normál őssejtek mutálódnak és rákossá válnak. Egy másik nézet szerint a rákos sejtek valahogyan őssejt tulajdonságokat szereznek maguknak. A friss kutatás szerint a normál rákos sejtekből őssejt képződik és a folyamatot a sugárkezelés indítja be.

”A sugárkezelés olyan régóta volt a rák kezelésének legfőbb módszere, hogy meglepődtünk mikor kiderült, 'őssejté válást' okozhat” - mondta el Chiang Li a Harvard Medical School kutatója. A tudósok gamma-sugaraknak tették ki a normál ráksejteket. Megállapították, hogy olyan körülmények között, amelyek az őssejtképződést segítik elő, a ráksejtek apró sejtgömböket képeztek, amik a rák-őssejtek sajátja.

Mindemellett, a sugárzásnak kitett sejtek az őssejtekhez köthető gének aktivizálódását mutatták. Li szerint a korábbi eredmények alapján feltételezhető, hogy a kemoterápia is hasonló változásokat idéz elő. Az ellenállóképességük adhat magyarázatot arra, hogy esetenként miért nem olyan hatékonyak a terápiák, mint remélik.

Li megjegyezte, hogy a laboratóriumi eredmények nem feltétlenül relevánsak a páciensek számára. Noha az eredmények csak petricsészében mutatkoztak meg még, a kutatók szerint, ha a tudósok rájönnek, hogyan lehet meggátolni a rák őssejtek képződését a kemoterápia és a sugárkezelés hatására, akkor képesek lesznek tisztán eltávolítani a tumorokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.