Minden ötödik új-zélandi allergiás!

Tojást, tejet, krumplit sem ehet a súlyos allergiás kislány

Tilos a tojás, a mogyoró, a tejtermék, a banán, burgonya...A két és fél éves Sienna Cherry étrendjéből könnyebb azokat a dolgokat felsorolni, amiket a kislány ehet, mint azokat, amiktől örök életében tartózkodnia kell.

2008.05.23 15:00medipress.hu

Az új-zélandi kislány, aki súlyos ételallergiában szenved, mindössze kilenc dolgot ehet biztonsággal. Zabpehely, kacsahús, brokkoli, karfiol, körte, dobozos barackbefőtt, tofu: ezekből kell Sienna édesanyjának tápláló, és mégis finom ételeket készítenie kislánya számára.

Bőrallergiája kisebb korában olyan súlyos volt, hogy kezeit ragasztószalaggal kellett az ágyhoz erősíteni, nehogy a kislány véresre kaparja bőrét.

Az Allergy New Zealand nevű egészségvédelmi szervezet adatai szerint a Siennához hasonló esetek kezelésére nincs elegendő szakember az országban, ennek pedig a betegek látják kárát.

Az Országos Allergia Hét keretében a szervezet a kormány figyelmét szeretné felhívni az allergiások ügyére. Sienna jelenleg is egy gyermekorvos és egy dietetikus felügyelete alatt áll, szülei pedig csak remélhetik, hogy a kislány hároméves korában elkezdheti majd a bölcsödét.

Édesanyja, Leanne McCarty így nyilatkozott: "Sienna biztos remekül érzi majd magát a gyerekek között, de én mégis nagyon aggódom miatta. Nem tudhatjuk, mikor kerülhet olyan dolgokkal kapcsolatba, amelyek anafilaxiás sokkot váltanak ki nála."

Siennát nemrég súlyos allergiás reakció miatt kórházba kellett szállítani, a kislány ugyanis véletlenül belekóstolt húga tápszerébe. A McCarty család megrökönyödve állt a kormány döntése előtt, mely szerint nem támogatják az allergiások EpiPens autoinjekcióit, amelyek anafilaxiás sokk esetén adrenalint juttatnak a szervezetbe.

"Így kénytelen vagyunk saját magunk kifizetni az injekciók árát, de bizonyára vannak olyan családok, akik ezt nem engedhetik meg maguknak" - nyilatkozta Mrs. McCarty.

Jelenleg minden ötödik új-zélandi allergiás (ez közel 800 000 embert jelent), ez a szám pedig évről évre nő. Az országban összesen hat allergia-specialista praktizál, négy Aucklandben, egy Wellingtonban egy pedig Christchurchben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.