Mikor tesz jót egy anya a kicsinek?

Tápszer vagy tehéntej? - Ekcémát, allergiát okozhat a rossz választás

Mit tehetünk, ha gyermekünk étkezéséről megfelelően és egészségesen szeretnénk gondoskodni, bűntudat és extraköltségek nélkül? Van megoldás, mely babának és mamának egyaránt megfelelő?

2008.05.23 12:30medipress.hu

Sok anyának kell szembenéznie azzal, hogy hat hónap után nem tudja táplálni a csecsemőjét a legtermészetesebb módon, saját tejével. Mit tehetünk, ha gyermekünk étkezéséről megfelelően és egészségesen szeretnénk gondoskodni, bűntudat és extraköltségek nélkül?

Az anyasághoz és a szoptatás abbamaradásához is számos félelem, illetve tévhit kapcsolódik. Mikor tesz jót egy anya? Ha tápszerrel, vagy ha tehéntejjel táplálja a kicsit? Mikor mit adhatunk a babáinknak, kihez fordulhatunk, ha kérdésünk van?

A Magyar Gyermekorvosok Társasága elindított egy kutatásra épülő sorozatot Cumisüveg és tudomány címmel, mely végigkíséri a gyermekek étkezését újszülött koruktól kezdve.

A cél, hogy eloszlassák a korszerűtlen nézeteket, és tájékoztassák a mamákat, hogyan lehet egészséges és jóllakott a pici. Ma már szerencsére általánosan elfogadott nézet, hogy a gyermeknek anyatejre van szüksége.

Születését követően a kicsik csaknem száz százaléka meg is kapja ezt az elsődleges táplálékot. De van kivétel, pedig egyéves koráig a gyerek óriási növekedésen megy keresztül, testsúlya megháromszorozódik, ehhez pedig nem mindegy, hogy milyen ételeket kap.

"A nem megfelelő táplálék kiválasztása ugyanis allergiához és ekcémához vezethet, sőt, a korai nem megfelelő étkezés felelős a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért is" - közölte a megdöbbentő kutatási eredményt Dr. Szabó László, a Társaság elnöke.

Az ideális az volna, ha hat hónapos és egy éves kora között minden kicsi 5 - 8 dl anyatejet ihatna, azonban ez gyakran nem valósítható meg, az anyatej elapadása, vagy a gyermek igényei miatt.

"Minden negyedik baba ekcémás, holott a megfelelő hypoallergén tápszerek kiválasztásával a probléma megelőzhető."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.