Az anyatej magasabb IQ-t eredményez

A szoptatás növeli a gyerekek intelligenciáját

Egy kanadai tanulmány bizonyította, hogy a csecsemőként csak szoptatással táplált gyerekek később okosabbak lesznek, mint tápszeren cseperedő társaik.

2008.05.06 20:45MTI

A kanadai McGill Egyetem tudósai közel 14 ezer gyermeket kísértek figyelemmel, és arra a megállapításra jutottak, hogy a szoptatott babák hatéves korukra magasabb IQ-val rendelkeznek, mint a tápszerrel etetettek - jelentette szerdán a BBC hírszolgálata. Az továbbra sem egyértelmű, hogy vajon önmagában az anyatejnek köszönhető-e ez az eredmény, vagy a szoptatás aktusának is. 

Korábban is születtek hasonló tanulmányok, amelyek hasonló eredményre is vezettek, ám azoknál nem lehetett kizárni azt a faktort, hogy a gazdagabb háttérrel rendelkező anyukák jobban hajlottak a szoptatásra, és az ilyen jó családi környezet szintén pozitív hatással volt a gyerekek intelligenciájának fejlődésére. A kanadai kutatók ezért fehéroroszországi kórházakban született kisbabákat teszteltek. 

Az eredmények alapján az első három hónapban kizárólag szoptatott kisbabák - akik közül sokat végül legalább egy évig így tápláltak - átlagosan 5,9 ponttal többet értek el a későbbi IQ-teszteken, mint a tápszeres kontrollcsoport. A tanáraik is úgy értékelték, hogy jelentős tudásszintbeli különbség figyelhető meg a két csoport között a csecsemőkorukban szoptatással táplált gyermekek javára.
 
Michael Kramer, a kutatás vezetője szerint "hosszútávon a kizárólag szoptatással táplálás javítja a gyerekek megismerő képességét". Ugyanakkor elismerte, egyelőre nem világos, hogy az anyatejben keresendő a titok nyitja, vagy abban a lelki, társadalmi kölcsönhatásban, ami a szoptatáshoz kötődik. Az anyatejben zsírsavak vannak, amelyek a tudósok szerint segítik az intelligencia fejlődését, a szoptatás fizikai és érzelmi folyamata azonban szintén elősegítheti az agy fejlődését. 

Magyarországon 2005 augusztusi adatok szerint a kórházból hazatérő kismamák 58 százaléka táplálta kizárólag szoptatással a kisbabáját, holott 98 százalékuk lett volna képes rá. A védőnői szakszolgálat adatai alapján a négyhónapos csecsemők 63 százalékát, a hathónaposoknak pedig a 42 százalékát szoptatták. Az illetékesek szerint ez lelki okokra, a kismamák kiegyensúlyozatlanságára vezethető vissza. 

A szoptatás népszerűsítésére a magyar kórházakban, bevásárló központokban és közintézményekben meghirdették a "bababarát terület" programot, ezeken a helyeken nyugodt környezetben szoptathatnak az anyukák - jelentette április elején a távirati iroda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.