Finomságok édesszájú betegeknek

Édes élvezetek allergiások és cukorbetegek számára

Az ételallergiával, cukorbetegséggel küzdő honfitársainkra is gondolva cikkünkben igyekeztünk utánajárni, milyen édességgel kedveskedhetünk a finomabb falatokat gyakran nélkülöző coeliákiás, tejfehérje-, tejcukor-allergiás és cukorbeteg ismerőseinknek, rokonainknak.

2008.04.07 09:28csokoladevilag.hu

A csokoládék közül a minőségi étcsokoládék különféle változatai kínálkoznak legkézenfekvőbbnek, ezek a csokoládék mind a legfelső, prémium kategóriába tartoznak, áruk ennek megfelelően jóval magasabb a piaci áraknál megszokottnál. Cukorbetegeknek Enric Rovira barcelonai csokoládékészítő 55%.os étcsokoládéja mannitollal, ugyanő készít mannitollal édesített cukormentes csokoládéital-alapot is.

Glutén-, tejcukor- és tejmentes csokoládék közé sorolják az olasz Amedei legtöbb termékét, az étcsokoládék mindegyike bátran fogyasztható. (Az Amedei termékek az olasz gluténallergiások szövetségének terméklistáján is szerepelnek.)

A normann Michael Cluizel, a francia Valrhona, az angol Green&Black biocsokoládék, az olasz Slitti csokoládémárkák étcsokoládéit szintén ajánlják az allergiás betegek számára, melyek különböző ültetvényekrők származó kakaóbabból készülnek és sokféle ízesítéssel kaphatóak. (A 100 grammos termékek ára körülbelül 600 forintnál kezdődik és 1500 forintig terjed.) Cukorbetegeknek, csonthéjas- és lisztérzékenyeknek ajánlható a Linden Row Ltd. (Ausztrália) TAVA márkájú 100%-os, rusztikus csokoládétáblája, mely kifejezetten ilyen üzemben készült, és a hazai piacon is újdonságnak számít. A különleges csokoládé szinte teljesen kézi munkával, kizárólag a vanuatui Malekula szigetéről származó biotermesztésű kakaóbabból áll, pörkölt, őrölt kakaóbabot tartamlaz mindössze.

A csokoládé kiegészítésére vagy pótlására szolgálnak a szója-, vagy karobtermékek is, melyek árukban is közelebb esnek a piacon jelenleg kapható édességekhez. Ilyen lehet például a Provamell szójapuding, amely többféle, így csokoládé ízesítéssel is kapható, vagy a Carobella "mogyorókrémek" natúr és duo ízesítése. A sort gazdagítják a 100%-os földimogyorókrémek, például a Rapunzel terméke, mely kizárólag mogyorót tartalmaz, hiányosságuk emiatt, hogy fogyazstás előtt ízlés szerint megcukrozandók.

A Bretti’s termékek között idényjelleű pálcás mikuláscsoki is található, de marcipánkenyér is, amely garantáltan fogyasztható gluténallergia esetén is. A marcipánkenyerek vagy marcipán termékek tejallergiások számára szinte kivétel nélkül fogyaszthatók, ám némelyikük tartalmazhat glutént nyomokban, ezért glutánérzékenyeknek érdemes meggyőződni róla, hogy biztosan nem okoz allergiás tüneteket!

Az ünnepi teríték szinte elmaradhatatlan részét alkotják a torták, sütemények. A diabéteszes, lisztérzékenyek, tejfehérje- és tejcukor-érzékenyek, tojásallergiások és candida fertőzöttek számára is örömhír, hogy már egyre több cukrászda kínál számukra is nagyszerű desszerteket. A Lau-ra Bt. Kínálatában például a jól ismert remekek, Esterházy torta, gyümölcsös szeletek, édes és sós aprósütemények is készülnek, melyek több cukrászdában is kaphatók már.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.