Korán felismerhető az Alzheimer-kór

Előre jelzi az agy, hogy felejteni fog

Amerikai kutatók összeállítottak egy részletes idővonalat arról, miképpen alakul ki az Alzheimer-kór az agyban.

2012.07.17 08:14Konrád - ma.hu

A Washington Egyetem kutatói az Alzheimer-kór korai jelei után kutattak 128 olyan embernél, akiknek családjában előfordult a betegség. Ennek alapján megállapították, milyen változások állnak elő az agyban, mielőtt az emlékezetkiesés, a kognitív hanyatlás jelei mutatkozni kezdenének.

A csapat szerint az első jelek - az agyi plakkok kialakulása - már 25 évvel a betegség jelentkezése előtt kimutathatóak. Később, a memóriaproblémák jelentkezése előtt 15 évvel a plakkok jelenléte már sokkal szembetűnőbb az agyvizsgálatok során. Dr. Randall Bateman neurológus – a tanulmány szerzője – szerint a New England Journal of Medicineben publikált kutatás eredménye felbecsülhetetlen értékű lehet a gyógyszeres kezelések szempontjából.

Mint elmondta: “Változások sora áll be az agyban évtizedekkel azelőtt, hogy a páciens családtagjai felfedeznék az Alzheimer-kór jeleit, márpedig ezek a változások előrevetíthetik a tünetek kialakulásának idejét”.  Dr. Eric Karran, az angliai Alzheimer’s Research kutatási igazgatója szerint a korai változások felfedezésének képessége a tudósok egyik “legfőbb célja”.

“A képesség, hogy felfedezhetjük az Alzheimer legkorábbi szakaszát, nem csak az emberek számára ad lehetőséget, hogy előre tervezzék a gondoskodást és a kezelést, de lehetővé teszi az új gyógyszerek időben történő kipróbálását a megfelelő célcsoporton” - magyarázta Dr. Karran.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.