10 év után is vannak mellékhatások

Prosztatarák: ha túl is élte, az "öcskösnek" annyi?

A sikeres prosztatarák-kezelés nem vet véget a bajnak, a mellékhatások ugyanis évtizedekig kísértenek. Van megoldás?

2012.06.29 10:43ma.hu

A tudósok szerint a prosztatarákon átesett férfiak a „gyógyult” diagnózis megállapítása után tíz évvel is komoly szexuális és vizelési problémáktól szenvednek – korosztályuk azon tagjaihoz képest, akiknek sosem volt ilyen jellegű problémája.

Legyen szó a daganat műtéti eltávolításáról, sugárterápiáról, vagy hormonkezelésről, a kutatás azt mutatja: a kezelt férfiak 95 százaléka több mint tíz év után is különböző szexuális problémákkal küzd, a fele pedig vizelési gondokkal.

Noha eddig is tisztában volt orvos és páciens is azzal, hogy mellékhatások márpedig vannak, mindazonáltal csak rövidtávon kalkuláltak vele, és minden volt beteg várva várta az öt év elteltét, mert azt hitte, azzal minden megoldódik. Ha pedig mégsem történt változás, azt leginkább a korukkal hozták összefüggésbe, de semmiképp a daganatkezeléssel.

Ám a már említett kutatás azt mondja, hogy a problémák sokkal gyakoribbak azoknál, akiket kezeltek, mint a korosztályuk többi más tagjánál – beleértve azokat is, akiknek (életet nem veszélyeztető vagy komoly problémát nem okozó) szűretlen, így kezeletlen prosztata elváltozásuk volt.

Egy megoldás van: a férfiaknak alaposan tájékozódniuk kell az őket érinthető prosztata problémákról, mert e nélkül nem tudják körültekintően meghozni mindazokat a megfontolt döntéseket, amikre szükségük lehet az adott esetben.

Az Amerika Rákliga szerint csak az USA-ban több mint 28 ezren haltak meg prosztatarákban, eddig pedig 242 ezer új esetet diagnosztizáltak, még a korai stádiumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.