Az oregánó fűszer hatékony a prosztatarák ellen?

Áldásos hatásai lehetnek a pizzának!

A kutatók szerint ez így igaz. A pizza-majszolásnak lehetnek komoly előnyei, bár csak akkor, ha a paradicsomszószt és az oregánót nézzük...

2012.04.26 14:22ma.hu

Nem a legegészségesebb ételek között tartjuk számon a pizzát, sőt. Ám bizonyos szempontból igen jótékony is lehet számunkra.

Kutatók szerint ugyanis az oregánó, amely minden valamire való pizza és főként az olasz ételek része, hatékony fegyver lehet a prosztatarák ellen.

Azoknak a készítményeknek, melyeket a prosztatarák legyőzésére használnak, számos mellékhatásuk lehet, és a kezelések olyan következményekkel járhatnak, mint például inkontinencia vagy impotencia.

A prosztatarák igen gyakori a férfiak körében - csak Nagy-Britanniában évente 37 ezer embert érint és 10 ezret öl meg.

A New Yorki Long Island egyetem kutatói a karvakrol nevű anyagot tesztelték az oregánóban. Prosztatarákos sejtekhez adva a karvakrolt a laborban, gyorsan "törölte" a kóros sejteket. Négy nap után pedig szinte mindegyik rákos sejtet megölte.

A vizsgálatok azt mutatták: arra késztette a sejteket, hogy elpusztítsák magukat - hangzott el egy San Diegói kísérleti biológiai konferencián.

Az oregánó tehát hatékony a rák ellen, ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek: amikor megesszük az oregánót, előfordulhat, hogy a karvakrolt előbb megemésztjük, mielőtt még kifejtené jótékony hatását.

Dr. Supriya Bavadekar farmakológus elmondta: néhány kutató már korábban is rámutatott, hogy a pizza fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát. A jótékony hatást főként a likopinnak tulajdonították; ez az anyag megtalálható a paradicsomszószban, most pedig hozzátehetjük, hogy az oregánó fűszer is komoly szerepet játszik a rák megelőzésében.

A likopin egyébként az a pigment, amely a paradicsom színét adja. Nemcsak a rákkal veszi fel a harcot, hanem a szívbetegségek ellen is.

Dr. Bavadekar elmondta: ha a vizsgálatok továbbra is pozitív eredményeket hoznak, az oregánó nagyon ígéretes terápiát jelenthet a prosztatarákkal küzdők számára.

Hozzátette: egyelőre kezdetleges fázisban van a tanulmány és további kísérletek elvégzése is szükséges a klinikai felhasználáshoz.

Az oregánó jelentős előnye, hogy gyakran használják különféle ételekhez. Egy biztos, az oregánó-alapú kezelés sokkal kevésbé rongálja az egészséges sejteket is, mint egy szokványos rák-ellenes terápia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.