A COPD-vel küzdők az ágyban is szenvednek

"Nem kapok levegőt szex közben!"

Mit szólnánk, ha a heves szeretkezés közben légszomj fojtogatna? Ez sajnos nem ritka a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedőknél, és komolyan rányomja bélyegét szexuális életükre.

2012.05.22 14:22ma.hu

A szexuális tevékenység során tapasztalt légszomj, más néven dyspnea (nehézlégzés) gátolhatja az egészséges szexuális életet, és igen gyakori a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) küzdőknél, valamint a szívelégtelenségben szenvedőknél.

A COPD megnevezést bizonyos tüdőbetegségekre használják, ide tartozik a tüdőtágulás és a krónikus bronchitis is.

Dán kutatók összevetették a közérzetet, a depressziót és a szexuális funkciókat a komoly COPD-ben és szívelégtelenségben szenvedőknél: mindkettőnél, amelynél jellemző a nehézlégzés terhelés során.

"A nehézlégzés korlátozhatja a napi tevékenységeket és növeli a kedvetlenséget, a rossz közérzetet, a társadalmi elszigeteltség érzését, a depressziót"
- mondta el Dr. Ejvind Frausing Hansen, a Hvidovre kórház főorvosa.

Tanulmányuk során a kutatók 39 krónikus obstruktív tüdőbetegségben és 22 szívelégtelenségben szenvedő beteget kértek meg, hogy számoljanak be közérzetükről, depressziós tüneteikről és szexuális funkciójukról. A COPD-vel küzdők átlagéletkora 66 év volt, a szívelégtelenségben szenvedőké 64.

A légszomj szex közben a COPD-vel élők 44 százalékát érintette. Ezzel szemben a szívelégtelenséggel küzdőknek csak 5 százaléka számolt be erről. A COPD-sek 56 százaléka fel is függesztette a szexuális tevékenységet problémája miatt, míg ezt a szívelégtelenséggel küzdőknek csak 27 százaléka tette meg.

A közérzetével a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők egyharmadának volt problémája, 34 százalékuk depresszióról számolt be, a szívelégtelenséggel küzdőknek azonban 37 százaléka érezte depressziósnak magát.

Nem megfelelő szexuális életről a COPD-vel élők 38 százaléka panaszkodott, szemben a szívelégtelenséggel küzdők 32 százalékával.

Dr. Hansen elmondta: "A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőkről sajnos tudni, hogy körükben gyakoriak a szexuális problémák. Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a rossz közérzet és a depresszió sem ritka az esetükben. A csoportban, melyet tanulmányoztunk, a nehézlégzés sokkal nagyobb mértékben nehezítette a szexet a COPD-vel élőknél, mint a szívelégtelenséggel küzdőknél."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.